“Достатньо однієї скибочки”: чи безпечно їсти ранні кавуни та дині

Традиційним сезоном динь і кавунів вважається серпень.

Втім їх вже продають у Хмельницькому.

Перші плоди привезли в місто з Херсонщини.

Чи варто купувати ранні кавуни та дині, дізнавались журналісти vsim.ua.

Попри те, що місяцем кавунів та динь вважається серпень, вони вже красуються на прилавках центрального ринку. Привезли у Хмельницький їх з Скадовського району, що на Херсонщині. На сам ринок нині доставили лише другу партію. Та як кажуть самі продавці, все розходиться на ура. Щоправда, ціни тут помітно коливаються. В одному кінці ринку вартість кавуна стартує від десяти гривень за кілограм, а от в іншому — від п’ятнадцяти. На диню ціна тут більш стабільна: від 18 гривень за кілограм.

Перш ніж потрапити на прилавок, всі продукти проходять перевірку у лабораторії, що знаходиться на території ринку. Адже право на реалізацію товару продавці отримують після експертного висновку. Його отримали і торговці ранніх кавунів та динь.

Завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага каже, що наразі всі кавуни і дині, що привезли на ринок, мали допустимий рівень нітратів. Однак зловживати ранніми плодами Ніна Бачмага не радить. Адже існують речовини, вміст яких виявити неможливо.

Людям завжди треба думати про сезонність поїдання продуктів. Бо всі добре знають, що зараз жодна рослина не росте без обробки. При проведенні ветеринарно-санітарної експертизи ми провели огляд транспорту, в якому кавуни і дині до нас приїхали, а також перевірили колір, смак, запах і вміст нітратів. На сьогоднішній день цей вміст є, але він у межах норми. Наприклад, у кавуні було виявлено 38 міліграм на кілограм, при допустимій нормі до 60 . Диня має 58 міліграм на кілограм, при нормі 90. Але ранні кавуни та дині треба їсти з розумом. Адже є такі речовини, які виявити неможливо. Зараз достатньої однієї скибочки, щоб ними посмакувати. Коли прийде їх пора, а саме серпень місяць, кавуни і дині будуть вирощені при відповідних погодних умовах і температурному режимі. Тоді можна буде їсти більше — пояснює завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1.

Як обрати кавун

Кавуни на ринку є різних розмірів, форм та кольорів. Зазвичай, щоб обрати солодкий і стиглий, покупці вдаються до певних ритуалів: постукати, понюхати або натиснути. Та от чи дійсно це допомагає обрати соковитий кавун, розповіла продавчиня Альона.

Жінка працює на ринку вже сім років. За її словами, цьогорічні ранні кавуни геть на себе й не схожі. Мовляв усі червоні й соковиті, як на підбір. Бажання покупців для неї закон, тож на прохання кавун розрізати — погоджується. Каже, що зеленого ще не було.

Щоб вибрати солодкий кавун по ньому треба постукати. Стиглий кавун буде дзвеніти. Також кавуни ділять на хлопчиків і дівчаток. Загалом вважається, що дівчинка солодша і в ній менше зернят. Для того, щоб придбати саме її, варто звернути увагу на протилежний бік ягоди від корінця. Цятка, що там знаходиться у кавуна-дівчинки більша, ніж в хлопчика — каже продавчиня Альона.

Друзі, а ви вже смакували кавуном чи динею?

https://vsim.ua/

(Visited 29 times, 1 visits today)
Оставить комментарий

Отправить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *