За даними Держстату, у вересні інфляція в Україні порівняно з серпнем склала 1,9 відсотка. Загалом за дев’ять місяців цей показник досяг 21,8 відсотка. Крім того, згідно з прогнозами НБУ, за підсумками 2022 року інфляція сягне 31 відсотка.
Середні ціни на харчові продукти за січень-вересень зросли на 27,4 відсотка. Це вище за загальну інфляцію в Україні (21,8).
Найбільше подорожчали фрукти – на 75,9 відсотка, овочі – на 42,0, риба та рибопродукти – на 37,6, цукор – на 32,5, хліб та хлібопродукти – на 28,9, макаронні вироби – на 25,8. М’ясо та м’ясопродукти – на 19,8 відсотка, сир – на 16,4, соняшникова олія – на 14,0, вершкове масло – на 19,9, молоко – на 10,5 відсотка.
«МИГ» провів черговий моніторинг цін на продукти харчування у Запоріжжі та з’ясував, які продовольчі товари саме в нашому місті за останній місяць подорожчали найбільше, і що на нас чекає вже у листопаді.
Лідер подорожчання – курячі яйця
Загалом за місяць курячі яйця, які ще у вересні коштували в середньому 40 гривень за десяток, подорожчали до 70-80 гривень. А в окремих супермаркетах ціна наблизилася майже до 100 гривень.
На Критому ринку довгий ряд, призначений для продажу яєць, практично повністю спорожнів. Залишилося лише два продавці. Продають товар за 66-70 грн за десяток.
– Восени завжди відзначалося сезонне підвищення ціни, оскільки кури у цей період гірше несуться, – кажуть реалізатори. – Ну, а зараз ще й постачальників поменшало. Та й продавців. У нас багато хто виїхав із Запоріжжя чи боїться виходити торгувати через постійні обстріли.
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі телемарафону детальніше розповів про причини подорожчання яєць. За його словами, сталося це з двох причин: знищення птахофабрик у Чорнобаївці, Донеччині та Луганщині, а також через брак курей, що несуться, та скорочення виробництва яєць.
При цьому чиновник зазначив, що підстав для суттєвого подорожчання яєць, а також соняшникової олії та цукру немає. Дмитрасевич переконаний, що у листопаді українці побачать “певну стабілізацію продовольчих цін”.
Овочі: баклажани – «тільки для багатих»
Зазвичай овочевий сезон у Запоріжжі триває до початку листопада. Відповідно, і ціни в цей період на більшість овочів відкритого ґрунту (крім помідорів та огірків, урожай яких збирають трохи раніше) найдоступніші. Однак цього року через тимчасову окупацію південних регіонів, звідки неможливо доставляти вирощену продукцію, ситуація зовсім інша. Наприклад, на баклажани цього сезону ціна нижча за 40 гривень за кілограм взагалі не спостерігалася. Наразі їх пропонують купити вже по 70-80 гривень. У той час як у довоєнні роки баклажани продавали майже до середини листопада за ціною десять-п’ятнадцять гривень за кілограм.
Овочі борщового набору за останній місяць мало змінилися у ціні. Але порівняно з минулим роком вони у три-п’ять разів дорожчі.
Так, цибулю ріпчасту зараз на ринку продають по 35-40 гривень за кілограм (восени минулого року – по 6,0-8,0 грн), капусту – по 22 грн (3,9-6,9 грн), моркву – по 27 грн (5,0 грн), буряк – по 18 грн (6,0 грн). Картоплю в більшості торгових рядів Критого ринку можна купити по 10,0- 13 грн за кг. Однак у деяких торгових точках картоплю вже продають по 20 і навіть 25 гривень за кілограм. Що насторожує.
Наразі є у продажу солодкий перець місцевого виробництва – за ціною 35 грн (зелений) та 70 грн (червоний) за кг.
Томати та огірки теж переважно місцеві. Але вже вирощені у теплицях. Ціна відповідна – 70–90 грн за кг.
Щоправда, якщо постаратися, ще можна знайти помідори «сливку» з відкритого грунту. Їх продають по 60 гривень за кілограм.
Щодо зелені, то в даний час її вибір досить різноманітний. На прилавках, окрім традиційних кропу та петрушки, також є кінза, салат, базилік різних видів, шпинат, щавель, рукола, зелена цибуля тощо. Середня ціна за пучок – 15-20 грн.
– Я везу свій товар із села Григорівка, що за 15 кілометрів від Запоріжжя, – каже підприємиця Світлана. – Там багато років вирощують зелень і на відкритому ґрунті, і у «балаганах» (теплиці, вкриті плівкою, але без опалення, – ред.). Наприкінці минулого тижня вже були невеликі заморозки на ґрунті. Петрушка та кріп такі заморозки витримують. А решту зелені вже вирощують лише в «балаганах» – поки погода дозволяє.
За словами підприємиці, раніше багато зелені постачали з Мелітополя. Там чимало великих теплиць. У тому числі з опаленням. Була велика конкуренція, і ціни набагато нижчі. Минулого року, наприклад, такий пучок зелені, за який зараз просять 20 гривень, коштував п’ять гривень. Але після окупації із Мелітополя вже нічого не привозять.
– Ще у травні один наш ринковий торговець сам їздив до Мелітополя за товаром, – розповідає Світлана. – Платив окупантам на блок-посту 250 доларів, і його пропускали. Але потім він підірвався на міні – росіяни замінували дорогу. Платив-не платив, а все одно підірвали. Після цього з наших вже ніхто не ризикував туди їздити.
З настанням холодів, зазначає продавчиня, петрушку та кріп будуть привозити з Грузії (ніжний товар, типу кінзи чи шпинату, не витримує транспортування). І тоді, за приблизними підрахунками, ціна на цю зелень зросте в роздріб із 150 до 350 гривень за кілограм.
М’ясо та риба: ціни йдуть вгору
Я купую м’ясо на ринку в одній точці – влаштовує і ціна, і якість. Так от, за таку ж м’якоть свинини, яка у вересні коштувала 140 гривень, зараз тут вже просять 150-160 грн. В інших торгових точках ціна ще вища.
М’якоть телятини коштує 220 гривень за кілограм, яловичину можна сторгувати за 180-200 грн.
Підприємці кажуть, що крім енергоносіїв, що виросли в ціні, також піднялася і закупівельна ціна на м’ясо. Крім того, вдвічі зросла орендна плата на ринку.
– У нас тут сімейний підряд, загалом вісім торгових місць, – каже підприємиця Надія. – У середньому за одне місце ціна збільшилася вдвічі – на 127 гривень. Але це було неминучим. Адже плата за оренду не піднімалася протягом кількох останніх років, а ось ціни на ту саму електроенергію, паливо, воду тощо постійно росли. Особливо після початку повномасштабної війни. Тому більшість ринкових підприємців із розумінням поставилися до підвищення орендної платні.
Риба у Запоріжжі останнім часом «стабільно дорога». На ринку за охолодженого коропа без голови та луски просять 220 гривень за кілограм, за цілу рибину – 120-150 грн. Товстолобика можна купити дешевше – по 70 грн за кг. Карасів – по 45 грн. Але дуже дрібних.
Вчора також один рибалка продавав дніпровських бичків. Але теж недешево: дрібних – по 50 грн за кг, більших – по 80 грн.
Я поцікавилася:
– Чому так дорого?!
– Тому що улов дістається надто важко, – відповів рибалка. – Раніше ми ловили бичків біля Дніпрогесу, а зараз доводиться їздити на Бабурку, на скелі. Щоб по них спуститися ближче до води, треба бути альпіністом! Тому доплата за ризик…
Олія не подорожчала, а гриби та гречка подешевшали
З усього переліку продуктів харчування поки стабільною залишається лише ціна на олію. Після пошкодження внаслідок обстрілів Миколаєва двох цистерн з олією (кожна – по 7,5 тисячі тонн) я переживала, що ринок відразу відреагує на цю подію підвищенням цін. Але, на щастя, цього не сталося. У Запоріжжі на Критому ринку, як і місяць тому, сиродавлену та парену олію продають по 50 грн за літр, смажену – 60 грн.
А ось печериці за останні кілька тижнів навіть подешевшали. На початку літа печериці коштували 120-130 гривень за кілограм, а зараз – 60-70 гривень. Продавці пояснюють це тим, що багато виробників грибів, які з початком війни припинили роботу, знову відновили виробництво.
Дещо подешевшала і гречана крупа. За даними Держстату, у вересні за кілограм гречки потрібно було сплатити в середньому 87,94 грн за кг. На початку жовтня – вже 82,40 грн.
Однак, якщо порівнювати ціни з торішніми, то подорожчання майже 100-відсоткове. У жовтні 2021 року гречка реалізувалась у магазинах за середньою ціною 45,28 грн за кг.
Що буде з цінами у найближчій перспективі
Незважаючи на те, що Маркіян Дмитрасевич пообіцяв у листопаді «стабілізацію продовольчих цін», інші експерти малюють не такі райдужні перспективи.
Так, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук спрогнозував подальше подорожчання продуктів у середньому на 15 відсотків.
Експерт з економіки Олександр Хмелевський зазначив, що у листопаді українці знову спостерігатимуть підвищення цін. Овочі та фрукти, за його словами, подорожчають у середньому на 30-35 відсотків. Через обмеження експорту найближчими місяцями ціни на борошно та хліб зростатимуть помірно – на 10-15 відсотків. Вартість вершкового масла та цукру зросте на 15-20 відсотків.
Фото автора
*Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації грантового проєкту з NDF. Погляди авторів необов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.