Запорізька громадська організація BELUGA UA була офіційно створена у червні минулого року й активно допомагає ЗСУ у забезпеченні харчуванням, амуніцією, медпрепаратами, спецтехнікою – автомобілями, тепловізорами, дронами тощо. Проте активісти організації зайнялися волонтерством кількома місяцями раніше – з перших днів повномасштабної війни росії проти України. За час війни вони вже нагодували понад 2,6 мільйона людей – не лише воїнів ЗСУ, а й поліцейських, бійців ДСНС, вимушених переселенців; а також роздали понад півтора мільйона продуктових пакетів гуманітарної допомоги нужденним, у тому числі на деокупованих територіях.
Але мало хто знає, що сам голова ГО BELUGA UA, запорізький підприємець Олександр Белюга почав волонтерити ще з 2014 року. А жахіття війни вперше побачив на власні очі ще дитиною, коли разом з батьками жив у Придністров’ї, на території Молдови.
– Мій батько родом із Макіївки Донецької області, мама з Вінниці. А я народився у місті Рибниця у Придністров’ї, де якийсь час мешкали та працювали мої батьки, – каже Олександр Белюга. – На початку 90-х минулого століття, коли на території Придністров’я почався збройний конфлікт, уперше побачив червоний від крові Дністер, яким пливуть трупи. Таке не забудеш… 1996 року я разом із мамою переїхав до Запоріжжя. Тут закінчив школу і пішов вчитися на кухаря – за прикладом моєї бабусі, яка була одним із найвідоміших кухарів у Вінниці. Продовжував навчатись і далі. Загалом у мене три дипломи про вищу освіту. А перший мій серйозний бізнес – це риба. Я її сам вирощував у орендованому ставку, сам коптив-сушив та продавав. В асортименті було 56 видів продукції. Зараз мені 39-ть, а перший мільйон я заробив у 27 років – саме на рибі. І не дивно. Моя торгова марка – BELUGA, прізвище – Белюга [латиницею – Beluga], і народився я в Рибниці.
Бізнес Олександра йшов успішно та постійно розширювався. До початку 2022 року в нього, крім підприємства з виробництва риби, було вже три ресторани; броварня, де виготовляли 12 оригінальних сортів пива; два кіоски з продажу фастфуду; невелике ПП з доставки суші; вісім магазинів та своя автотранспортна компанія з парком із 21 вантажівки різного тоннажу… Після повномасштабного вторгнення росії з підприємств, що діють, залишилися по суті лише магазини. Решту виробництва довелося призупинити. При цьому один із найвідоміших кафе-барів «BELUGA» на вул. Олександрівській став волонтерським штабом та місцем, де готують гарячі обіди для воїнів ЗСУ та безкоштовно годують вимушених переселенців.
– На ранок 24 лютого минулого року, коли почалася війна, я зрозумів, що доведеться законсервувати ресторанний бізнес та провести інвентаризацію залишків продуктів, – каже Олександр Белюга. – Розпорядився, щоб із запасів приготували їжу та роздали її нужденним. Першого дня нагодували 250 осіб. А вже за три дні я мав запити від ДСНС, поліції, медиків, вибухотехніків на приготування 2500 порцій щодобово. За кілька тижнів – більш як на 8000 порцій. І ми готували, і годували людей – безкоштовно… Було задіяно близько 40 кухарів, які працювали позмінно – добровільно та також на волонтерських засадах.
Проте запаси продуктів швидко закінчувалися, а борги зростали. Незабаром борг за оренду та електроенергію перевалив за мільйон гривень. Щось із продуктів підприємець закуповував самостійно, допомагали й інші представники запорізького бізнесу [фірми «Kurator», «Салтівський м’ясокомбінат», кафе «Bella vita», БО «Карітас» тощо]. Відгукнулися й пересічні городяни – приносили крупи, макарони, консерви, домашню консервацію. За словами Олександра, навіть запорізькі поліцейські, яких він у перші місяці війни годував гарячими обідами, скинулися по 100-300 гривень кожен. І за рахунок зібраної суми підприємець зміг погасити більшу частину боргу за електрику.
Сьогодні BELUGA.UA продовжує годувати вимушених переселенців – до півтори тисячі щоденно. Щоб отримати гарячий обід, потрібно лише мати довідку внутрішньо переміщеної особи та заздалегідь отримати талон, у якому зазначається година візиту до закладу харчування.
З кінця квітня минулого року BELUGA.UA стала офіційним представником у Запоріжжі некомерційної міжнародної організації World Central Kitchen, створеної у 2010 році іспано-американським шеф-кухарем Хосе Андресом. Вже більше десяти років команда WCK допомагає забезпечувати їжею людей, які постраждали під час землетрусів або під час збройних конфліктів, та працює у найгарячіших точках по всьому світу.
– Хосе Андрес спочатку допомагав нам оплачувати рахунки, а потім, аж до вересня, відправляв цілі вагони із продовольчими товарами, – каже Олександр Белюга. – Підключилися й інші благодійні організації та фонди. Ми організували склад із лінією фасування, щоб формувати пакети із продовольством. Усього було передано нужденним, у тому числі на деокупованих територіях, понад 1,5 мільйона таких наборів, кожен – вагою близько 15 кг.
Зокрема, активісти ГО BELUGA UA за підтримки фонду RAZOM минулої осені передали жителям звільнених від російських окупантів населених пунктів Херсонської області 800 продуктових пакетів. А вже цього року відвезли до Херсона та роздали людям з інвалідністю ще 800 продовольчих наборів.
Після початку масованих ракетних обстрілів Запоріжжя волонтери BELUGA.UA також почали оперативно виїжджати на місця прильотів у житлові будинки та розгортати там мобільний штаб допомоги постраждалим. Забезпечували їх гарячою їжею та чаєм, давали можливість за допомогою генераторів зарядити мобільні телефони.
– Нерідко виїжджали ночами та працювали по 24 години без сну. Було дуже моторошно – горять будинки та автомобілі, навкруги перелякані люди, які до кінця ще навіть не розуміють, що трапилося, і не знають, чи живі їхні близькі, – розповідають волонтери.
Регулярно доставляються гуманітарні вантажі й безпосередньо на лінію фронту, а також у ті населені пункти, які знаходяться під постійними інтенсивними обстрілами ворога. У такі небезпечні поїздки разом із декількома найбільш безстрашними волонтерами Олександр Белюга зазвичай їздить особисто.
– Ще на самому початку війни, у березні, – каже він, – дорогою до Маріуполя розстріляли одну з наших машин із гуманітарним вантажем. Тоді ми вперше зіштовхнулися із втратою – загинув наш волонтер. На сьогоднішній день у нас уже троє загиблих. Це трагедія. Але на війні, на жаль, трагедій не уникнути. Тому ми, незважаючи ні на що, продовжуємо їздити на передову та доставляти допомогу нашим воїнам.
У мирний час Олександр Белюга неодноразово організовував у місті масштабні фестивалі – з музикою, піснями, розвагами. Нині, зрозуміло, не до фестивалів. Але одне свято він все ж таки влаштував. На День Святого Миколая дітям переселенців, які змушені були зі своїми батьками залишити власні домівки та тікати від війни, знову подарували радість та диво – з подарунками, цікавими майстер-класами та веселими конкурсами. А вже в січні для запорізьких дітлахів було організовано новорічні свята, в яких взяли участь і, звичайно ж, отримали подарунки понад 2000 дітей.
ГО BELUGA.UA потрапила до списків FORBES [за кількістю нагодованих людей], була відзначена волонтерською премією Євромайдан SOS та багатьма іншими нагородами. Але для лідера волонтерської організації нагороди – не головне. Набагато важливіше допомогти постраждалим від війни людям вижити у цей складний час, підтримати українських воїнів і тим самим наблизити нашу перемогу. На ці цілі Олександр Белюга не лише збирає донати, а й віддає, за його словами, 90 відсотків власних доходів, подаючи приклад іншим підприємцям.
– У мене великі плани на майбутнє, – ділиться Олександр. – Після закінчення війни я хочу взяти участь у відновлювальних роботах, будувати оновлену Україну. У Запоріжжі на вулиці Олександрівській — там, де знаходяться мої заклади, хочу зробити пішохідну зону, викласти дорогу бруківкою та облаштувати все в історичному стилі старого Олександрівська. Також планую побудувати у місті сучасну школу та відкрити парк із атракціонами… Але спочатку треба здолати ворога. У день нашої перемоги я встановлю біля свого кафе столи зі святковим частуванням, довжиною цілого кварталу. Щоб кожен міг підійти та відсвяткувати цю знаменну подію. Анітрохи не сумніваюся, що саме так усе й буде!
ЧебуROOM знов працює!
Наприкінці лютого цього року Олександр Белюга, незважаючи на війну, зміг відродити одне зі своїх підприємств стріт-фуду ЧебуROOM.
Кафе користується величезною популярністю. Тут, на очах у замовника, готують класичні чебуреки з різними видами м’ясних начинок, сиром та добавками з томатів, огірків, перцю тощо. З новинок – гарячі страви, приготовані у пательні вок. В асортименті також великий вибір десертів – тортів, хрустких трубочок та мусів, свіжих натуральних соків.
Можна поласувати на місці, а можна взяти частування із собою. Для цього заздалегідь заготовлені соки та муси у герметичній тарі зі скла; а також салати в бляшанках (працівники кафе упаковують їх самостійно за допомогою машини для закачування).
Весь посуд у кафе екологічний, а відходи сортуються (передбачено роздільне збирання пластику, паперу, скла та бляшанок) і відправляються на переробку.
Світлана ШКАРУПА
Фото авторки та з відкритих джерел