Фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області розповіли “МИГу”, на що слід звертати першочергову увагу запорізьким споживачам при виборі дитячого харчування.
Враховуючи важливість раціону малечі і всі ризики, які варто попередити при виборі першого прикорму, до маркування дитячого харчування слід ставитися особливо уважно. В Україні існують спеціальні вимоги, нормовані Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Спеціалісти вертають увагу споживачів та операторів ринку на те, що на дитячому харчуванні, окрім обов’язкової інформації про харчовий продукт, має бути вказана додаткова інформація згідно зі статтею 6-1 зазначеного Закону.
Зокрема поряд з назвою зазначається вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт; інформація про спосіб приготування та/або використання такого харчового продукту, а також, якщо це має значення, – позначка щодо важливості дотримання цього способу.
Також повинна бути інформація:
* про спосіб приготування та/або використання такого харчового продукту, а також, якщо це має значення, – позначка щодо важливості дотримання цього способу;
* особливі харчові потреби, функціональні стани та/або захворювання, за наявності яких рекомендовано вживати такі харчові продукти;
* про поживну цінність має додатково включати кількість кожної мінеральної речовини (крім молібдену) і кожного вітаміну, а також – кількість холіну, інозитолу та карнітину;
* про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування не може включати зазначення кількості солі; зазначається на упаковці або тарі в повному обсязі, незалежно від розміру їх найбільшої поверхні; не може повторюватися у маркуванні; може бути доповнена інформацією про вміст білків, вуглеводів та жирів, а також співвідношення сироваткового білка та казеїну;
* про вміст вітамінів і мінералів, яка виражається як відсоток відповідних референсних величин споживання;
* про спосіб приготування та/або використання та про умови зберігання, а також попередження про небезпеку для здоров’я дитини у разі невідповідного приготування або зберігання;
* про безумовну перевагу грудного вигодовування.
* про поживну цінність харчових продуктів, а саме про енергетичну цінність та вміст жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукрів, білків та солі.
За потреби поряд з інформацією про поживну цінність може розміщуватися напис про те, що наявність солі зумовлена виключно вмістом натрію, який має природне походження, а не додавався у процесі виробництва харчового продукту.
Крім того, зміст обов’язкової інформації про поживну цінність харчових продуктів, може бути доповнено зазначенням вмісту однієї або декількох таких речовин:
– мононенасичені жири;
– поліненасичені жири;
– поліоли;
– крохмаль;
– харчові волокна;
– вітаміни або мінеральні речовини, наведені в додатку № 9 до цього зазначеного Закону, якщо вони містяться в харчовому продукті у значних кількостях.
Для отримання більш докладної консультації щодо вимог законодавства про маркування харчової продукції, звертайтесь до управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, просп. Маяковського, 20 а, каб.604, тел. (061)239-73-19.
Фото з відкритих джерел