Відомо 70 видів шафрану, поширених переважно на Середземномор’ї; на території України можна побачити усього дев’ять видів. Полюбляють місця, щедро освітлені сонцем.
Тому той чи та, що колись зарив біля будинку на вулиці Фанатській бульбоцибулинки двох видів, вже якісно підкреслив наші можливості побачити красу.
Це дуже древня краса: шафран згадується в єгипетських папірусах, текстах Гомера і Гіппократа і навіть Біблії – поруч із оливками та інжиром.
У дикій природі крокус посівний зустрічається в регіонах з холодною зимою і жарким літом – Ірані, Індії, Афганістані, Туреччині, Азербайджані, але з недавніх пір його почали культивувати в Іспанії, Франції та південних областях України.
Шафран – це найдорожча у світі пряність, що представлена висушеними приймочками шафрану посівного [знайшлася пропозиція в Інтернеті придбати один грам сушеного шафрану за 299 гривень].
Використовують оці малесенькі шафранові приймочки в арабській, іспанській та частков у європейськіх кухнях, втім він через високу цину не потрапляє до повсякденного меню.
Чай з шафраном посівним [такими самими «приймочками»] – найдорожчий чай у світі.
Тож, за крокуси на Фанатській можна не перейматися. З них чаю не заварити. То вони просто красиві.
Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки