Наприкінці січня спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області, на запрошення адміністрації одного із закладів освіти Запорізького району, спільно з представниками проектних організацій, взяли участь у засіданні круглого столу, на якому розглядалось питання комплексного підходу до переобладнання та модернізації харчоблоку під технологічну модель – базова кухня. Про це повідомили у держустанові.
Базова кухня – модель організації харчування, за якої процес приготування та видача готових страв реалізується закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу) або шляхом аутсорсингу, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази (харчоблоку) закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку.
Під час зустрічі розглянута можливість облаштування та оснащення харчоблоку саме цієї моделі відповідно до вимог санітарного законодавства.
В основі рекомендацій закладені чинні законодавчі вимоги до сучасних технологічних процесів, що забезпечує дотримання норм HACCP та приготування якісної і безпечної їжі.
Увагу закцентовано на потоковості виробничого процесу: зони отримання та зберігання сировини, заготівельної зони, службово-побутових приміщень, зони основного приготування, миття та зберігання кухонного посуду та інвентарю, видачі готових страв, обідньої зали, миття рук, отримання, миття та зберігання зворотної тари, їдальні.
Фахівці впевнені, що комплексний підхід до оновлення інфраструктури харчоблоків дозволить не тільки створити належний естетичний простір, а й підвищити технологічність виробничих процесів.