Як відомо, щоб стіл був ситним – особливо, якщо гості дорогі завітали до обіду, на ньому повинні бути присутніми борщ наваристий, від якого подих захоплює, та сало з тонкими м’ясними прошарками. Що тане в роті. Ніде так, як в Україні, не вміють готувати борщ та сала ніде немає такого, як у нас. Це – виключно українська їжа: дуже смачна та дуже ситна. А як український десерт я б до неї додав… яблука. Причому особливі, українські.
Їх приносиш додому і кімната наповнюється… ароматом саду та щастя. Бо сад та щастя – це сонце та радість.
Назва у цих яблук особлива, дуже, я б сказав, актуальна:
Слава переможцям.
Слава переможцям – яблуко виключно української селекції. Отримано у 1928 році від схрещування сортів Мєкінтош та Папірівка на Мліївській станції імені Левка Симиренка, що на Черкащині. За популярністю цей сорт яблук порівняти, напевно, можна хіба що… з українським салом)
До речі, на ринку торговці Славу переможцям називають не завжди правильно: і Слава переможця можна почути, і Слава переможцю. Хоча золотою медаллю міжнародної виставки відзначено український сорт яблук під назвою… Слава переможцям, звичайно ж.
*
– Слава переможцям! Два кілограми, будь ласка!
– Героям слава! З вас – 56 гривень!
Це я так сьогодні на ринку купував найукраїнськіші яблука. Приніс їх додому і в нас у квартирі стало… як у саду: сонячно та радісно (див. фото).
Слава Україні!
Володимир ШАК
Фото автора