Кілька днів тому в соцмережах промайнуло фото: на росії, здається, в Ростовській області, продають херсонські кавуни. «Ніколи не їли такої смакоти!» – коментували місцеві знімок. І додавали до нього усміхнені смайлики. І смайликів було багато. І никому не спало на думку, що вони їдять… крадене. І не сік із кавунів тече, а кров убитих дітей України, кров розтерзаних та спалених у Оленівці українських героїв, які потрапили в полон.
Це вступ до мого сьогоднішнього візиту на запорізький Критий ринок, де завжди – у всі минулі роки, наприкінці липня – на початку серпня всього було вдосталь: і людей, і продуктів, і вражень, природно.
Тепер ринок не багатолюдний. І дуже дорогим він став. Кавун, наприклад, з уточненням, що він – запорізький коштує 30 гривень за кілограм. Не бачив, щоб хтось брав. Диня ще крутіша – 65 гривень. Кукурудзяні качани пропонувалися по 20 гривень за штуку. Ми з дружиною, щоб зварити на кілька днів, зазвичай брали десять штук. Зараз би, виходить, довелося б викласти… 200 гривень. Якщо до цього додати кілограм вареної ковбаси – з тих, які їстівні, теж за 200 гривень, якраз була б моя недавня – травнева, прибавка до пенсії.
Огірки майже всі торговці сьогодні були по 30 гривень за кілограм. Але було, з чого вибрати – і дрібні, і пузатенькі, всі були.
Помідорів дешевше за 40 гривень я не знайшов. Довелося брати: дуже вже салати з огірків та помідорів я люблю. І ось, що зауважу у зв’язку з цим: якщо в них додавати м’ясо з наваристого борщу, який вміють варити тільки в Україні, то салати такі… теж будуть виключно українськими: смачними та ситними. А я в них ще домашній сир додаю – небагато, для покращення смаку.
До речі, а що м’ясо, як воно? Вирізка свиняча – 170 гривень. Можна сторгуватися трохи дешевше, але не набагато.
Є на ринку абрикоси – по 80 гривень за кілограм. А ось слива дешевша – 30-35 гривень. І нарешті з’явилися мої улюблені яблука сорту Слава переможцям. Тепер назва цього сорту дуже символічно звучить… Купив їх два кілограми. Заплатив 60 гривень. Яблука ці – на фото, не сплутаєш ні з якими іншими. Вони зеленувато-рожеві. Причому рожевий рум’янець у них – як у сором’язливої дівчини-українки. А смак у яблук…
переможний,
ось який! Слава переможцям!
Володимир ШАК
Фото автора