Українці на новорічно-різдвяні свята відносять на смітник харчових продуктів на 470 млн – один млрд гривен. Більшість продуктів не є зіпсованими, а зайвими. Такі підрахунки навів Центр управління відходами.
Встановлено, що у святкові дні люди купують на 30 процентів більше, ніж потрібно для нормального споживання.
У Центрі дали низку порад українцям, як не купувати зайве та зменшити кількість харчових відходів:
перед походом у магазин необхідно скласти список продуктів;
потрібно продумати наперед, які готуватимуться страви;
зайві продукти треба розфасувати контейнерами;
зайву їжу можна перетворити на інші страви, додатково термічно обробивши.
У Центрі управління відходами зауважують, що кількість відходів на новорічні свята, зазвичай, зростає. Зокрема, у Британії та США на 25–30 процентів. При цьому більшою частиною викинутого є абсолютно нормальна їжа, придатна до споживання.