Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області нагадує керівникам закладів освіти, постачальникам харчових продуктів або вже готових страв, та батькам школярів про те, що харчування дітей в закладах загальної середньої та дошкільної освіти повинно здійснюватися згідно примірного чотиритижневого сезонного меню.
Примірне чотиритижневе сезонне меню – це документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби дітей (у разі наявності) та сезонність (осінь, зима, весна, літо).
Як наголошують фахівці Держпродспоживслужби, складається таке меню у відповідності до норм та Порядку організації харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 та може бути розроблене в залежності від режиму харчування дітей.
Меню повинно включати страви, які характерні на відповідний сезон року. Особливо це стосується овочів, фруктів та ягід.
В зимовому меню переважають салати з варених, тушкованих та печених овочів; квашені овочі; напої та страви з сухофруктів або заморожених ягід, фруктів.
Фрукти в зимовому меню теж повинні відповідати сезону: яблука, цитрусові, банани тощо.
Загалом страви повинні бути різноманітними та мати достатній цикл зміни, виготовленими згідно технологічних карт, затверджених керівником закладу освіти.
Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.
ВАЖЛИВО! Примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати лише меню, рекомендоване МОЗ України.
На основі примірного чотиритижневого сезонного меню, медичним працівником закладу освіти складається щоденне меню, яке викладається в доступному для батьків та дітей місці.
Заміна страв та продуктів харчування у меню-розкладі допускається у разі виникнення об’єктивних причин (проблема з постачанням або якістю чи безпечністю окремого харчового продукту) та здійснюється в межах примірного чотиритижневого сезонного меню (зокрема, меню четверга може бути запропоновано в понеділок, відповідно меню понеділка – в четвер).
До відома: спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області вже проведена гігієнічна оцінка 224 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти. За результатами погоджено 160, на 64 надані обґрунтовані відмови та повернуті на доопрацювання.