Хамон – національна страва Іспанії, сиров’ялена свиняча нога.
Для нього використовуються свині ноги, які в’ялять довгий час (інколи навіть 30 місяців).
М’ясний делікатес по праву заслужив світову славу.
Його подають в найкращих ресторанах світу, до того ж він входить до числа найбільш експортованих продуктів.
Перш за все, продукт цінують за смакові якості та користь.
На думку дієтологів, це справжній елемент здорового харчування.
Сьогодні можна купити хамон у Києві, Запоріжжі, Львові, Харкові та і всіх інших містах України через інтернет-магазин.
Насолоджуватись іспанським делікатесом можна довгий час, оскільки при правильному зберіганні в’ялений окорок можна їсти протягом 5 місяців.
Також перевага цього м’ясного продукту в тому, що його не потрібно піддавати температурній обробці і необов’язково зберігати його в холодильнику.
Важливо тримати свинячий окорок в сухому прохолодному приміщенні, а в осінньо-зимній період це не складно.
Для початку потрібно попередньо ознайомитись з асортиментом ніжок.
Сьогодні можна без проблем придбати в інтернет-магазинах хамон Серрано, Іберіко та Дюрок.
Вони відрізняються смаком, відтінком м’яса та іншим тонкощами, які реально розрізнити вже з досвідом.
Варто спробувати кожен вид, щоб оцінити всі переваги продукту й особливості.
З чим можна їсти хамон?
Цікаво, що знавці цього м’ясного делікатесу рекомендують поєднувати його з солодкими фруктами, оскільки солонувати смак в’яленого м’яса чудово поєднується с солодкуватим фруктовим соком.
Іспанці часто смакують хамон з розрізаною булочкою, так званою molleto. Попередньо її розігрівають у спеціальній печі та потім туди кладуть скибочки хамона.
І тут вже все залишається на ваш вибір. Ви можете одну частину булочки полити оливковою олією. Ще один варіант – додати перетертий свіжий помідор чи просто помідор, порізаний кільцями.
Щодо ідеального поєднання, то хамон гарно смакує з оливками, твердими сирами, зеленню, чудово комбінується з динею.
Серед напоїв, які чудово підійдуть до хамону, – херес і червоні сухі вина. Непогано поєднується з пивом.
Хоча є деякі нюанси:
Якщо ви бажаєте насолодитися саме смаком хамона, краще не поєднувати його з тим, що має сильніший смак. Наприклад, сир з цвіллю.
Сир сам по собі має яскравіші смакові якості, ніж хамон. Він не доповнить смакові нотки хамона, а повністю їх зітре.
Це стосується й інших сирів, які мають дуже специфічний смак.
Якщо ви їсте хамон і п’єте вино, то не “заїдайте” вино хамоном, а навпаки, спочатку насолодіться скибочкою хамона і тільки потім зробіть невеликий ковток вина.
Саме в такій послідовності вино доповнить смак хамона і залишить незабутній післясмак.