• Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Обрати мову сайту
  • Українська
  • Русский
Газета МИГ
  • Новини Запоріжжя
    • Підтримка
    • ЖКГ, Транспорт
    • Фінанси, економіка
    • Культура, навчання
    • Спорт
  • Україна та Світ
  • Інфографіка
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
      • Випуск 1
      • Випуск 2
      • Випуск 3
      • Випуск 4
      • Випуск 5
      • Випуск 6
      • Випуск 7
    • Цікаво
    • Світ допомагає відновлювати Україну
      • Cпецвипуск 20
      • Cпецвипуск 19
      • Cпецвипуск 18.
      • Cпецвипуск 17.
      • Cпецвипуск 16.
      • Cпецвипуск 15.
      • Спецвипуск 14.
      • Cпецвипуск 13.
      • Cпецвипуск 12.
      • Cпецвипуск 11.
      • Спецвипуск 10.
      • Спецвипуск 9
      • Спецвипуск 8
      • Cпецвипуск 7
      • Cпецвипуск 6.
      • Cпецвипуск 5.
      • Cпецвипуск 4.
      • Cпецвипуск 3.
      • Cпецвипуск 2.
      • Cпецвипуск 1
      • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
    • Запорізькі крафтовики
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
        • Спецвипуск 1
        • Спецвипуск 2
        • Спецвипуск 3
        • Спецвипуск 4
        • Спецвипуск 5
        • Спецвипуск 6
        • Спецвипуск 7
        • Спецвипуск 8
        • Спецвипуск 9
        • Спецвипуск 10
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Правда кривду переможе!
        • Cпецвипуск 6
        • Cпецвипуск 5
        • Cпецвипуск 4
        • Cпецвипуск 3
        • Cпецвипуск 2
        • Спецвипуск 1
      • Громадськість за здорове місто
      • Коронавірус під мікроскопом
    • Архів PDF
    • Євроінтеграція
      • Реформи
      • Україна-ЄС
    • Дивовижне Запоріжжя
      • Історія успіху
      • Персони
      • Точка на карті
  • Фото і відео
  • Публікації
    • Політика
    • Споживач
    • Соціальна сфера
    • Медицина, екологія
    • Мистецтво, дозвілля, туризм
    • Різне
  • Важливо
Газета МИГ
No Result
View All Result

Свіжі новини Запоріжжя та Запорізької області » Спецпроєкти » Як крафтовий пекар створює на Запоріжжі власний гастропростір і пече неймовірний хліб

Як крафтовий пекар створює на Запоріжжі власний гастропростір і пече неймовірний хліб

by Светлана
in Cпецвипуск 6, Cпецвипуск 6., Світ допомагає відновлювати Україну, Спецпроєкти
0
Як крафтовий пекар створює на Запоріжжі власний гастропростір і пече неймовірний хліб
2.2k
VIEWS


Запорізький пекар Олег Огієнко – один із тих, хто стояв біля витоків створення в нашому місті першої мережі магазинів крафтової продукції “Солома”. А цьогоріч, незважаючи на складнощі воєнного часу та близькість до фронту, відкрив у Запоріжжі ще один крафтовий магазин-кафе – вже під власним брендом “Панібулка”. Ба більше, він зумів перетворити цей торговельний майданчик на справжню творчу лабораторію.

Робота з хлібом – це те, чого можна вчитися все життя…”

Сьогодні торговий бренд “Панібулка” – це понад півсотні найменувань різної випічки, не рахуючи інших кулінарних виробів. Увесь хліб випікається без ароматизаторів і барвників, на натуральній заквасці. Він не тільки смачний і духмяний, а ще й корисний. Олег Огієнко навчався цього не один рік – і самостійно, перечитавши купу літератури, і на майстер-класах у визнаних пекарів.

Треба зауважити, що за базовою освітою Олег – дипломований юрист. І після закінчення вишу саме юриспруденція протягом чималого часу “годувала” майбутнього пекаря та приносила заробіток. Але паралельно він наполегливо навчався кулінарного мистецтва.

– Я з дитинства любив готувати, – зізнається Олег. – І поступово з домашнього рівня це захоплення перейшло на більш професійний. Я постійно вчився, проходив різні курси. Сьогодні маю сертифікати кухаря, кондитера та пекаря. Мабуть, більше мішка борошна перевів, поки “потоваришував” із тістом. А потім це настільки сподобалося, що стало основною справою мого життя.

За словами пекаря, він усвідомлено обрав для себе крафтовий напрямок – з використанням тільки натуральних інгредієнтів. Навіть барвники виключно на натуральній основі – куркума, паприка, пюре з гарбуза, буряка, шпинату тощо. Плюс “живі закваски”.

Спочатку свою продукцію постачав тільки в ресторани і кафе. Випікав удома – у звичайній квартирі житлової п’ятиповерхівки. Поступово кількість клієнтів збільшувалася, і “квартирних потужностей” стало не вистачати. У підсумку Олег орендував відповідне приміщення в місті і зі своїм соратником-учнем Данилом Хмильовим облаштував окрему пекарню. А паралельно продовжував вчитися. Проходив майстер-класи у відомого київського пекаря Дениса Суховія. Пізніше познайомився з харківськими пекарями-крафтовиками Оленою Железняк, Артуром Фіраком та іншими.

Олег Огієнко та Данило Хмильов

– Робота з хлібом – це те, чого можна вчитися все життя, – каже Олег. – Різні школи, традиції тістознавства, різні рецепти та сировина. Я насамперед хочу вивчити традиції хлібопечення саме нашого регіону, півдня України.

Як приклад пекар наводить приготування таких відомих у нас ласощів як вергуни.

– У кожного регіону є свій рецепт цієї випічки, – підкреслює Олег. – Я їх роблю на основі гарбузового пюре. А у якості розпушувача додаю трохи горілки. У мене бабуся пекла такі вергуни. Це рецепт, який століттями передавався з покоління в покоління. Такі традиції потрібно берегти…

“Ми зрозуміли, що потрібно об’єднуватися”

Наполегливість, захопленість і завзята праця приносили свої плоди – асортимент розширювався, клієнтів ставало більше… Аж тут оголосили локдаун – у зв’язку з карантинними обмеженнями через ковід. Ресторани і кафе, основні замовники “Панібулки”, закрилися. Залишився лише невеликий сегмент покупців, для яких випікали хліб “під замовлення”. У такому ж кепському становищі опинилися й інші запорізькі крафтовики, які до локдауну реалізовували свою продукцію переважно на ярмарках-фестивалях.

– Тоді ми зрозуміли, що нам, крафтовикам, потрібно об’єднуватися. І відкрили перший магазин крафтової продукції “Солома”, – каже Олег Огієнко.

Цей проєкт успішно розвивається і зараз. Ба більше, після початку повномасштабного вторгнення відкрилося ще кілька магазинів “Солома”. А цього літа з’явився і магазин-кафе “Панібулка”, де також представлена продукція багатьох запорізьких крафтовиків. Тих, хто свідомо не виїхав із прифронтового регіону (хоча була можливість і самим виїхати, і свій бізнес перевезти в більш спокійні локації) і продовжує працювати.

Зокрема, це натуральні ковбаси, шинка, тушонка та сири від “Маминої ферми” та фірми “Шмат м’яса”; перцеві соуси ТМ “ZaPalnichka”; натуральний мед ТМ “Чесний бджоляр” від фронтовика Антона Пшеничного; солодощі від волонтерів та крафтовиків ТМ “Арті”, “9 планета”; трав’яні чаї ТМ “Гурманіца”; дивовижна домашня консервація “Панночка” тощо.

І, звичайно ж, продукція ТМ “Панібулка”. Для виробництва крафтового хліба у пекарні використовують різноманітні види і сорти борошна: рисове, вівсяне, горохове, гречане, кукурудзяне.


Особливою популярністю користується різнокольорова випічка. Як барвники використовуються куркума, горохове, гарбузове або шпинатне пюре та інші. Яскраво, весело та привабливо! Ще й корисно і має збалансований смак.

Крім хліба різних сортів, пиріжків і пирогів, під торговим брендом «Панібулка» ще виготовляють напівфабрикати: котлети, тюфтельки, млинці з начинкою, вареники, пельмені та хінкалі ручного ліплення. В асортименті також є дитячі пельмені – з різнокольорового тіста з начинкою з курки без гострих спецій. Є й екзотичні пельмені-вареники – з начинкою з морепродуктів.

– Ми орендуємо площі, де достатньо місця для пекарні-кухні, невеличкої крамниці та окремо для кафе. У кафе можна замовити ту саму продукцію, що є в магазині, – каже Олег. – Причому все це розташовано в підвальному приміщенні, що за нинішніх умов великий плюс, бо гарантує безпеку і для співробітників, і для відвідувачів.

Також цієї весни власник «Панібулки» став одним з переможців конкурсу, який проводив Благодійний фонд “Посмішка ЮА” в партнерстві з місією JERU за підтримки Швейцарії, та отримав мині-грант на розвиток бізнесу – 45 тисяч гривень.
– На отримані кошти ми придбали дуже потрібну нам річ – шафу шокового замороження, – каже Олег Огієнко. – Тож тепер наші напівфабрикати потрапляють на прилавок лише через 40 хвилин після приготування, а не за півдоби, як це було раніше.

Хіт продажів – хліб “Переможний”

Відразу ж після початку повномасштабної війни припинили працювати багато підприємств, зокрема хлібозаводи. У ті дні в магазинах хліб розбирали миттєво, на всіх не вистачало. Але міні-пекарня “Панібулка” тільки збільшила обороти.

– Нам приносили борошно, цукор, олію наші ж клієнти, – каже Олег, – Дуже допоміг із сировиною Туристичний інформаційний центр. Ми з Данилом встановили на вікнах пекарні світломаскування з картону і продовжували працювати. Ночами пекли хліб, який потім передавали в лікарні, перинатальний центр, для переселенців. А вдень пекли хліб на продаж – щоб можна було оплатити оренду, комунальні послуги й утриматися на плаву. До цього ми випікали невеликі за вагою булки. Але тут, щоб встигнути зробити більше, стали випікати буханки вагою понад 600 грамів. Назвали цей хліб “Переможний”.

Тоді ж власник пекарні вирішив, що ціна на цей хліб – незалежно від того, на скільки подорожчає сировина та інші інгредієнти, – не підніметься ні на копійку і залишиться незмінною до самої нашої Перемоги. І сьогодні він коштує стільки ж, скільки коштував на початку повномасштабного вторгнення – 30 грн.

До речі, десять відсотків від продажу кожної одиниці хліба “Переможний” іде на допомогу ЗСУ.

– Я акумулюю ці гроші і передаю волонтерам, яких добре знаю і яким довіряю. Можливо, це не такі великі донати, проте регулярні. Знаю, що гроші, які я передав, пішли на купівлю авто для наших воїнів, снайперської гвинтівки, польових аптечок тощо, – каже пекар (зауважимо також, що на “нулі” за нашу незалежність із російською ордою воює і брат Олега).

Благодійні майстер-класи: вчимося готувати разом!

Ще одна ініціатива – благодійні майстер-класи для переселенців.

На першому такому заході, який відбувся в кафе “Панібулка” минулої осені, діти з Маріуполя вчилися випікати піцу. Мами трохи допомагали. Але здебільшого тільки спостерігали. Загалом усе було дуже позитивно і весело – адже інтерактивне спілкування за цікавою справою піднімає настрій і відволікає від тривожних думок.

Батькам теж дуже сподобалося. На їхнє прохання запорізький пекар провів ще один майстер-клас – уже для дорослих. Цього разу під час практичного заняття розкрив секрети приготування крафтового осетинського пирога.
Власник пекарні, за потреби, має намір проводити подібні благодійні майстер-класи і надалі.

Гастропрезентації на основі фудпейрингу

Олег Огієнко стверджує, що його магазин і кафе – не просто “торгова точка”, а певний гастропростір. На підтвердження цього нещодавно він, спільно з експертом з вин Дмитром Іллічовим і запорізьким виробником крафтових вин Русланом Лопатко, відкрив на базі свого кафе сезон гастропрезентацій на основі фудпейрингу.

– На жаль, і в магазинах, і в барах крафтові вина практично не продають. А ми представлятимемо найякісніші вина від місцевих виробників – причому під гастросупроводом, – пояснює креативний пекар і кулінар. – Це і є фудпейринг. Тобто поєднання нових гармонійних смаків і ароматів, коли до вина подають одну спеціально підібрану страву, і вони допомагають по-новому розкрити смак одне одного. Наприклад, є стійка думка, що з білим вином чудово поєднується риба. А я до одного з сортів білих сухих вин подавав овочевий пиріг. І це виявилося дуже цікавим поєднанням!

Але головне в таких презентаціях, за словами Олега, це навіть не сама дегустація, а творчість і спілкування – на теми про історію вин і кулінарії, про гастрономічні традиції різних країн, сімейні рецепти тощо.

Уже відбулося п’ять гастропрезентацій – на базі кафе «Панібулка» та бару «Villa Del Vino» . І цей проєкт продовжується.
Прийти на такі зустрічі можуть усі охочі, але при цьому потрібно оплатити вхідний квиток (у його вартість входить і сама дегустація з частуванням). Також у рамках гастропрезентацій проводяться аукціони запорізьких крафтових вин, а частина отриманих коштів спрямовується на потреби ЗСУ.

Світлана ШКАРУПА
Фото авторки та з відкритих джерел

Tags: "Панібулка"Гастропрезентаціїоб'єднання запорізьких крафтовиківОлег Огієнко

Новини від МИГа mig.com.ua в Telegram та Instagram та facebook. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/migcomua та facebook та  Instagram

Previous Post

Каховська ГЕС: відновити не можна залишити як є

Next Post

Трійця-2024: що святять на Зелені свята і чим прикрашати домівки

Светлана

Related Posts

На Хортиці помітили родину диких кабанів
Дивовижне Запоріжжя

На Хортиці помітили родину диких кабанів

25/08/2025
463
На Запоріжжі діти випікали “пироги Незалежності” до свята (фото)
Дивовижне Запоріжжя

На Запоріжжі діти випікали “пироги Незалежності” до свята (фото)

25/08/2025
894
25 серпня – День народження операційної платформи Лінукс
Календар

25 серпня – День народження операційної платформи Лінукс

25/08/2025
845
Програма ТК «Суспільне Запоріжжя» на понеділок, 25 серпня
Календар

Програма ТК «Суспільне Запоріжжя» на понеділок, 25 серпня

25/08/2025
874
Церковне свято 25 серпня: чому цього дня краще не починати ремонт або будівництво
Календар

Церковне свято 25 серпня: чому цього дня краще не починати ремонт або будівництво

25/08/2025
605
Next Post
Трійця-2024: що святять на Зелені свята і чим прикрашати домівки

Трійця-2024: що святять на Зелені свята і чим прикрашати домівки

Щоденники війни

На Гуляйпільському напрямку точиться бій в районі Малинівки

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко зустрівся із Прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере

Поблизу Плавнів Запорізької області відбили одну атаку загарбників

росія утримує в полоні 28 українських журналістів та медійників

Дрони поцілили по Біленькому: є постраждалий

Крим — це Україна!

Цікаво

В Україні ще буде тепло – мчить спека з Туреччини

Вчені вивчили 4330 довгожителів, і виявили у них спільні риси

Розчинна кава знищує зір і особливо небезпечна для людей похилого віку

Якою буде погода в Запоріжжі в перші три дні тижня – прогноз синоптиків

Лузан – чотириразова чемпіонка світу-2025 з веслування

Оскар-2026: відомо, які фільми змагатимуться за право представляти Україну

Публікації

Як історія вплітається в мистецтво, а мистецтво надихається історичними подіями

Простір єднання – можливість розвитку та взаємної підтримки

Незалежність України – маяк свободи

Поради щодо приготування та зберігання риби

Гранти для розвитку бізнесу від Запорізької ОДА

Як багатодітна мама з Мелітополя опанувала професію кондитера

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/migcomua

Газета МИГ
  • «Факти – ліки проти фейків» PDF архів
  • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
  • Архів PDF
  • Слово правди – наша зброя
  • Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Українська

Контакти

Адреса редакції:
м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 152, , 5 поверх
Адреса для кореспонденції:
а/с 8030, м. Запоріжжя, індекс 69095 Приймальня (061) 7875211,
[email protected]
Сайт mig.com.ua створено для поширення інформаційного контенту під брендом "МИГ". Матеріали сайту готуються і редагуються співробітниками ТОВ "Газета МИГ".
Сайт отримав гранти від Фонд Східна Європа, Празький центр громадянського суспільства та Асоціації «Незалежні регіональні видавці України».
Рекламна служба газети та сайту:
[email protected] ,
[email protected]
Статті у розділі "Важливо" можуть бути комерційною або спонсорською інформацією .
Адміністратор сайту:
[email protected] [email protected]
Використання матеріалів, опублікованих на сайті, дозволяється із зазначенням посилання на офіційний сайт газети МИГ

Мітки

ЄС БПЛА Бердянськ ДСНС ДСНС Запоріжжя ДТП Енергодар Запоріжжя Запорізька область Мелітополь НПУ Новини Запоріжжя Новости Запорожья ПРОГНОЗ Украина адреси вибухи відключення відновлення війна війна з рф графіки гроші допомога діти електроенергія кримінал новини обстріл обстріли окупація погода пожежа поліція поліція_Запоріжжя ремонт руйнування рух рятувальники світло синоптик суд транспорт час черги

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

  • Русский
  • Новини Запоріжжя
  • Україна та Світ
  • Щоденники війни
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
    • Світ допомагає відновлювати Україну
    • Євроінтеграція
    • Дивовижне Запоріжжя
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
      • Правда кривду переможе!
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Громадськість за здорове місто
  • Публікації
  • Важливо
  • Фото і відео
  • Цікаво
  • Календар
  • Інфографіка
Рекламодавцям
No Result
View All Result