Розпочався другий семестр навчального року, діти пішли до школи, де більшість з них і харчується. І соцмережі вибухнули гнівними оповідями батьків про незвичні страви, котрі з 1 січня введені до меню за рецептами відомого українського кулінара Євгена Клопотенка, і які школярам не до вподоби.
До них долучилися і батьки дошкільнят, які скаржилися, що малюки і так їдять погано, а від пропонованих у дитсадках несолодких та несолоних страв взагалі відмовляються. Особливо обурив громадськість «пустий» салат з вареного буряка без жодної краплини олії.
З іншого боку, окремі ресурси відверто знущалися, що сільським кухарям пропонується готувати такі страви, як «чилі кон карне», «фріттата», «сінабон з корицею», «шпундра з куркою», «мінестроне» тощо.
У чому тут справа?
Менше солі й цукру, більше овочів та м’яса
Нагадаємо, що реформа системи харчування у закладах освіти розпочата в Україні у 2020 році. Її здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров’я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів [Держпродспоживслужба], ДУ «Професійні закупівлі», ДП «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України.
В рамках цієї реформи минулого року МОЗ України запровадило нові норми шкільного харчування. Основні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко з командою «Культура їжі» [CultFood] розробив рецептури, що відповідають цим нормам.
Рецепти затвердили Держпродспоживслужба та МОЗ й рекомендували їх на національному рівні. Проте саме РЕКОМЕНДУВАЛИ, а не зобов’язали усіх і кожного їх використовувати. Громади отримали вибір: самим створювати меню відповідно до норм або складати його на основі розроблених командою CultFood рецептів.
Вірогідно, на місцях непорозуміння трапилися через намагання впровадити нові норми одним махом.
Батькам на допомогу – «Знаємо, що Їмо»
На що треба звернути увагу батькам, які насправді переймаються здоров’ям своїх дітей, а не змагаються у критиці?
Євген Клопотенко оперативно відреагував на батьківське невдоволення й запропонував їм зробити кілька кроків, аби зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно.
Найперше слід детальніше ознайомитися зі згаданими нормами. Це можна зробити за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
По-друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Команда CultFood спеціально пролобіювала перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
По-третє. Якщо у школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком, батьки можуть перевірити, чи дотримуються кухарі рекомендацій кулінара.
Завдяки Україно-швейцарському проєкту «Діємо для здоров’я» команда на основі рецептур створила детальні технологічні картки з покроковим приготуванням і фотографіями страв. Усе це разом з великою кількістю іншої корисної інформації викладено на сайті «ЗнаЇмо» [«Знаємо, що Їмо» – https://znaimo.gov.ua]. Там можна подивитися, як має готуватися і виглядати та чи інша страва, і порівняти із тим, що подають дітям у кожній конкретній їдальні. Посилання на техкартки: https://znaimo.gov.ua/techCards
По-четверте. Якщо ви знайшли порушення, то треба попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби. Для цього створено спеціальний чат-бот у Телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot
Євгеном Клопотенком з командою розроблено 187 [!] страв, і якщо хтось ніяковіє перед наїдками з екзотичними найменуваннями, їх можна замінити на більш звичні. Наприклад, серед запіканок є як «Пан де кала трава», так і «Львівський сирник з морквою та сметаною», а серед основних страв сусідять «болоньєзе» і «печеня по-домашньому з яловичини».
Водночас, «екзоти» з’явилися в меню не заради примх та витребеньок, а задля урізноманітнення дитячого харчування. Меню тепер затверджується не на два тижні, як раніше, а на чотири.
Євген Клопотенко написав: “Я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда «Культура їжі» [Cult Food] разом з Україно-швейцарським проєктом «Діємо Для Здоров’я» запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів”.
Власне, це теорія. За практикою впровадження нового шкільного харчування “МИГ” слідкуватиме надалі.
Підготувала Ганна ЧУПРИНА