Вчора у Запорізький обласній військовій адміністрації відбувся спільний брифінг генерального директора Державної установи “Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України”, головного державного санітарного лікаря Запорізької області Тараса Тищенка та в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталія Д’якова – з метою своєчасного виявлення та індикації потенційних хімічних, біологічних і радіаційних ризиків, спричинених руйнуванням греблі Каховської ГЕС.
Тарас Тищенко зокрема повідомив:
– Запорізьким обласним ЦКПХ було взято 33 проби на мікробіологічні характеристики та 35 проб на санітарно-хімічні показники. Проби питної води – без відхилень. Проте норма, зокрема, на пляжах Запоріжжя, за деякими показниками – перевищена.
Віталій Д’яков розповів, що Головним управлінням Держпрождспоживслужби посилено контроль щодо санітарно-епідемічного та епізоотичного благополуччя області.
Так, на постійній основі проводиться моніторинг щодо забезпеченням населення якісною питною водою.
Спільно з представниками відповідних служб проведено комісійні обстеження р. Дніпро щодо наявності мору риби та біоресурсів.
Окрім того, на агропродовольчих ринках посилено контроль щодо дотримання суб’єктами господарювання і продавцями вимог законодавства про харчові продукти, ветеринарну медицину, проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
Особливу увагу інспектори приділяють реалізації водних біоресурсів річкового походження та продукції з них.
З метою упередження ускладнення санітарно-епідемічної ситуації, зокрема поширення інфекційних та неінфекційних хвороб, постійно здійснюються моніторингові візити на об’єкти торгівлі, під час яких проводиться роз’яснювальна робота та вручаються пам’ятки суб’єктам господарювання та громадянам щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог.
Спеціалістами Головного управління вже відвідано 137 об’єктів.
Віталій Д’яков звернув особливу увагу на недопущенні придбання риби на стихійних ринках, що несе небезпеку харчових отруєнь, зокрема ботулізму.
Також він закликав громадян повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області про випадки порушень умов і вимог реалізації харчових продуктів в місцях організованої торгівлі (ринки, заклади торгівлі та харчування). Це можна зробити шляхом надсилання звернень на поштову адресу – 69002 м. Запоріжжя, вул. Гоголя 105а, тел. (061) 228-04-62; або на електронну поштову скриньку – [email protected]; залишення електронного звернення через сайт..
Світлана Шкарупа,
фото авторки та з відкритих джерел