Державна установа «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» повідомляє, що в Запоріжжі зареєстровано випадок отруєння грибами з 2-ма постраждалими. Це хлопці 12 та 14 років, які вживали необроблені сушені лісові гриби, привезені з Західної України.
Фахівці відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань вкотре нагадають про вкрай обережне вживання грибів. Гриби є досить важкою їжею для організму, вони мають здатність накопичувати в собі різні шкідливі речовини, важкі метали.
Щоб уникнути отруєнняЮ фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами:
не купуйте свіжі чи сушені гриби у місцях стихійної торгівлі та не купуйте грибні консерви у банках із закатаними кришками, приготовлені в домашніх умовах;
не збирайте дикорослі гриби поряд із трасами, автомобільними шляхами, звалищами, лісосмугами, посадками;
не збирайте дуже молоді або дуже старі, перезрілі гриби, в яких не чітко виражені зовнішні ознаки;
не вживайте умовно-їстівні гриби зі спиртними напоями, це може спричинити реакцію алкоголю та токсинів, що входять до складу грибів, посилити їх дію та спричинити сильне отруєння.
Краще вживати в їжу гриби, які вирощені в промислових умовах і які проходять лабораторний контроль.
Якщо ви купуєте вже зібрані гриби в магазинах та супермаркетах, уважно розглядайте упаковку з грибами, вони не повинні бути загнилими або зіпсованими. Не купуйте гриби, якщо порушена цілісність упаковки чи упаковка брудна. Також не купуйте гриби, якщо на упаковці не має етикетки, листів-вкладишів та взагалі відсутня інформація про товар.