Борщ, сирники, реберця та піца: такі страви готують на одній із польових кухонь 102-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, яка громить ворога на Запорізькому напрямку. Щоб приготувати та доставити обід побратимам, на кухні працюють семеро військових – чотири кухарі, старший кухар, начальник їдальні та водій.
Детальніше про це – у репортажі Суспільного.
Свою роботу кухарі розпочинають з розпалювання вогню. Далі готують обід. Наразі в меню – котлети, салат із буряка та суп із фрикадельками.
Готують на польовій кухні КП-125. «Вона працює, як духова шафа. Тут є елемент, який ми нагріваємо за допомогою дров. Тобто прогрівається шафа, а в ній – бачок. І в самому бачку готується їжа. Влітку – тепліше, тому їжа готується швидше. Взимку – довше, бо готуємо на вулиці, на дровах. Зараз, щоб кухня нагрілася, потрібна година. Взимку цей процес довший», – розповів старший кухар Андрій.
З його слів, страви намагаються готувати різноманітні. Іноді навіть експериментують із меню. Наприклад, пригадує старший кухар, на цій польовій кухні пекли піцу та пиріжки: «Є меню військове, якого ми частково дотримуємося, а далі готуємо так: що їдять, те ми готуємо. Вже знаємо, що люди люблять більше. Шукаємо золоту середину. Бо моментами люблять борщ, минає час – він набридає, навіть якщо він двічі в тиждень. Зараз ми додали суп із фрикадельками. Солянку люблять, якщо не часто. Коли є шампіньйони, то варимо грибний суп, іноді готуємо курячий бульйон. Їдять все, коли смачно».
З постачанням харчів проблем немає, відзначив старший кухар. Продукти для страв привозять на склад щотижня.
«Аби ніхто не думав, що тут хтось бідує: в нас люди бачили й ананаси, і ківі, і банани. Такі фрукти, як яблуко і груша, навіть нікому не цікаві», – заявив старший кухар. Коли страви готові, їх перекладають у спеціальні термоси та відвозять до локацій, де працюють інші військові: «Ми приїжджаємо, кожна людина приходить зі своїм відерцем та термосом. Отримує гаряче, додаткові продукти – хліб, йогурти, кефір, молочку. Все. Тут роздали їжу і поїхали на наступну локацію».
*
Фото: suspilne.media