У передостанній день Масляної в Запоріжжі на базі пекарні та кафе-крамниці «Панібулка» відбувся фестиваль млинців «Коло друзів» від місцевих виробників. Такі міні-фестивалі на різних (обов’язково безпечних) локаціях почали проводити у місті після повномасштабного вторгнення, але вони вже стали традиційними.
На цих заходах підприємці особисто представляють свої вироби. Відвідувачі можуть безкоштовно скуштувати продукцію та напої від запорізьких крафтовиків, поспілкуватися з виробниками, дізнатися, з чого і як зроблені ті чи інші смаколики. А вже потім зробити свій вибір.
Цього разу головною стравою – окрім основного асортименту крафтових виробів – стали млинці, начинки до них та соуси.
– На фестиваль змогли приїхати вісім крафтових виробників, – каже власник кафе-крамниці «Панібулка» Олег Огієнко. – Серед них багато тих, чию продукцію вже добре знають запоріжці. Але також є наші нові друзі, які на запорізькому споживчому ринку зовсім нещодавно. Головна умова для участі – безумовно, якісна натуральна продукція і страви до Масляної. Особисто «Панібулка» сьогодні презентує так звані фінські млинці з начинками. Це коли великий млинець з начинкою скручується у рулет і нарізається на порції.
Треба зазначити, що деякі начинки або соуси були дуже несподіваними. Тож відвідувачі мали можливість спробувати щось нове, незвичне та урізноманітнити свої смакові навички.
Зокрема власники родинного бренду перцевих соусів «ZaPalnichka» пригощали млинцями з хумусом і гостро-солодким перцем халапеньо.
– Уся наша продукція для любителів чогось гостренького, – каже співвласниця бренду Тетяна Пузанова. – Це близько 20 видів соусів, маринадів та свіжих приправ з різних трав і перців, у тому числі екзотичних, які ми вирощуємо самостійно.
Так склалося, що після повномасштабного вторгнення сім’я вимушена була через постійні ворожі обстріли залишити земельну ділянку під Оріховим, де раніше вирощувала перець. Але вже наступного сезону вдалося орендувати дачні ділянки неподалік від свого приватного будинку у Запоріжжі, і продовжити бізнес. Останні два роки допомагають і батьки, яким довелося покинути свою домівку та переїхати до дітей з окупованої території.
Проте труднощі лише додали сил, навіть вдається поступово розширювати асортимент. Серед новинок – перець гострий у розсолі та набори сухих і копчених перців.
Власниця торгової марки сирних трюфелів «Choco Cheese» Наталія Мащенко, яка виготовляє надзвичайні цукерки з шоколаду та сирів, пропонувала скоштувати млинці з гарячим чорним або молочним бельгійським шоколадом. Це вже для шанувальників солоденького та вишуканого.
Здивували й власники крафтової виноробні «Villa Del Vino» разом з партнерами з «Wine Bar». Вони зробили до млинців винний соус на основі вишні і червоного вина.
Родинна кондитерська «Пряничний домік» пригощала, звісно, смачними пряниками та своїми фірмовими цукерками «Пташине молоко». А спеціально до Масляної і млинців пропонували карамелі з різними смаками. Це класична солона карамель, шоколадна, зі смаком маракуйї або апельсину.
Крафтове підприємство «Arty», відоме запоріжцям смачними натуральними солодощами – такими як пастила та печиво, сухими супами, хлібцями тощо, порадувало млинцями з авторськими конфітюрами.
Серед новачків варто відмітити ТМ «Смачна банка».
– Ми працюємо лише три місяці, – каже власник бренду Влад. – Виготовляємо натуральні джеми та повидло. Чомусь останнім часом багато хто майже забули про цей смачний український продукт. То ж ми вирішили зайняти цю нішу. Виготовляємо яблучне, грушеве повидло, джеми з додаванням мандаринів, лимону та інших цитрусових. Сподіваємося, що запоріжцям це буде до смаку.
Вперше до «Кола друзів» доєдналася й власниця бренду «Твій мед» Вікторія із села Новослободка Запорізького району. На фестивалі вона представила крем-мед з різними смаками власного виробництва, що дуже смакує з млинцями.
Вікторія розповіла, що в її сім’ї є своя пасіка. З початком сезону вони перевозять бджіл на різні екологічно чисті ділянки. Збирають дуже запашний якісний мед, а також виготовляють з нього крем-мед – шляхом збиття та додавання натуральних ягід. У цього продукту декілька переваг: він має пастоподібну консистенцію і текстуру, а крім того не змінює своїх фізичних властивостей із плином часу.
Сівітлана ШКАРУПА,
фото авторки