• Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Обрати мову сайту
  • Українська
  • Русский
Газета МИГ
  • Новини Запоріжжя
    • Підтримка
    • ЖКГ, Транспорт
    • Фінанси, економіка
    • Культура, навчання
    • Спорт
  • Україна та Світ
  • Інфографіка
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
      • Випуск 1
      • Випуск 2
      • Випуск 3
      • Випуск 4
      • Випуск 5
      • Випуск 6
      • Випуск 7
    • Цікаво
    • Світ допомагає відновлювати Україну
      • Cпецвипуск 20
      • Cпецвипуск 19
      • Cпецвипуск 18.
      • Cпецвипуск 17.
      • Cпецвипуск 16.
      • Cпецвипуск 15.
      • Спецвипуск 14.
      • Cпецвипуск 13.
      • Cпецвипуск 12.
      • Cпецвипуск 11.
      • Спецвипуск 10.
      • Спецвипуск 9
      • Спецвипуск 8
      • Cпецвипуск 7
      • Cпецвипуск 6.
      • Cпецвипуск 5.
      • Cпецвипуск 4.
      • Cпецвипуск 3.
      • Cпецвипуск 2.
      • Cпецвипуск 1
      • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
    • Запорізькі крафтовики
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
        • Спецвипуск 1
        • Спецвипуск 2
        • Спецвипуск 3
        • Спецвипуск 4
        • Спецвипуск 5
        • Спецвипуск 6
        • Спецвипуск 7
        • Спецвипуск 8
        • Спецвипуск 9
        • Спецвипуск 10
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Правда кривду переможе!
        • Cпецвипуск 6
        • Cпецвипуск 5
        • Cпецвипуск 4
        • Cпецвипуск 3
        • Cпецвипуск 2
        • Спецвипуск 1
      • Громадськість за здорове місто
      • Коронавірус під мікроскопом
    • Архів PDF
    • Євроінтеграція
      • Реформи
      • Україна-ЄС
    • Дивовижне Запоріжжя
      • Історія успіху
      • Персони
      • Точка на карті
  • Фото і відео
  • Публікації
    • Політика
    • Споживач
    • Соціальна сфера
    • Медицина, екологія
    • Мистецтво, дозвілля, туризм
    • Різне
  • Важливо
Газета МИГ
No Result
View All Result

Новини Запоріжжя Фестиваль «Запорізьке застілля»: якість та креатив від місцевих виробників

Фестиваль «Запорізьке застілля»: якість та креатив від місцевих виробників

by Светлана
in Новини Запоріжжя, Публікації, Споживач
0
Фестиваль «Запорізьке застілля»: якість та креатив від місцевих виробників
3.2k
VIEWS

У Запоріжжі до Дня підприємця (цього року відзначається 7 вересня) пройшов Фестиваль локальних брендів “Запорізьке Застілля”, який організувала команда соціального проєкту «Підтримую СВОЄ запорізьке» за ініціативи бізнес-союзу «Порада».

Подія проходила у «незламному Титані», з дотриманням необхідних у наш час заходів безпеки, і зібрала місцевих виробників та підприємців зі всього регіону.

– Основна мета фестивалю – підтримати наших виробників, місцевий бізнес, дати можливість запоріжцям ознайомитися з продукцією саме запорізького виробництва, скуштувати її. Тому у програмі заходу багато безкоштовних дегустацій. Це робиться для того, щоб покупці знали – наша продукція аніскільки не гірше за іншу, навіть імпортну, – розповіла голова правління бізнес-союзу та керівниця проєкту Олена Єрьоменко. – Спочатку ми купуємо запорізьке, потім українське, а на останок – усе інше. Тільки так ми зможемо сформувати сильну громаду. Кожна копійка, витрачена на запорізький товар, – це додаткова лавочка біля вашого будинку, відремонтована дорога, оновлена школа, гарні парки, нові робочі місця. Це дуже важливо! Тому що сьогодні місцевому бізнесу вкрай непросто вистояти в умовах воєнного часу в прифронтовому регіоні.

За словами Олени Єрьоменко, учасниками фестивалю стали понад 30 місцевих бізнесів (єдина умова – реєстрація та сплата податків на території регіону). Це й добре відомі запоріжцям підприємства, що працюють вже багато років, а також зовсім нові, які було започатковано вже після початку повномасштабного вторгнення.

Сфери виробництва теж різні – харчові продукти, напої, текстильні вироби, прикраси, обладнання, меблі та інше.

Зокрема компанія HappyCraft пропонувала вишукані смаколики на будь-який смак – десерти, тістечка, торти.

– Ми відкрилися лише навесні 2022 року, – каже власниця кондитерського виробництва Людмила. – Починали з випікання хліба, а зараз робимо більше 80 позицій кондитерських виробів. Це 30 видів французького десерту макаронс, 15 видів тортів, 16 – порціонних десертів у склянках, різноманітні тістечка. Одна особливість: майже усю продукцію ми пропускаємо через «шокову заморозку». Це дозволяє збільшити термін її зберігання до 7-8 місяців, без втрати смакових властивостей. Також і вдома покупці можуть зберігати продукт у морозильній камері, що дуже зручно.

За словами підприємиці, до війни вони з чоловіком понад десять років також займалися бізнесом – продавали великим підприємствам харчові інгредієнти: вершки, шоколад, фруктові начинки. Частину товару завозили з Франції та Італії. Відкрили виробничу лабораторію з новим сучасним обладнанням, де можна було опрацювати більше 100 рецептур хлібобулочного та кондитерського направлення. Але після повномасштабного вторгнення усе змінилося. Замовників майже не залишилося, логістика була порушена, з’явилося й багато інших перешкод. Проте подружжя не поїхало із Запоріжжя, а вирішило з постачальників перекваліфікуватися на виробників і запустило власне виробництво. Не зважаючи на прифронтовий статус регіону, що значно ускладнює ведення бізнесу, цей проєкт виявився успішним.

– Допомогли також мікрогранти, – відзначає Людмила. – За півтора роки я змогла виграти та отримати чотири гранти. Це дозволило докупили обладнання, збільшити об’єми виробництва та клієнтську базу. В подальшому ми плануємо вийти на експорт – продавати наші смаколики за кордон. Вже навіть є перші замовлення з Польщі та Грузії.

Невеличке крафтове підприємство «Смачно shop» працює менше року,але вже має своїх прихильників. Тут звичайні яблука, ягоди й фрукти перетворюють на натуральні ласощі без цукру та консервантів.


– Я пройшла навчання з ведення бізнесу у БФ «Вонахаб». Отримала грант та відкрила виробництво. – розповідає власниця бренду Анастасія. – Ми створюємо пастилу, фруктові набори, м’ясні снеки та навіть чіпси з пастили. Вся продукція сушиться повільно, щоб у кожному шматочку залишався смак літа й користь природи.

Було чим здивувати й «ветерану» запорізького бізнесу, фірмі «Оліс ЛТД». Це підприємство виготовляє смачні майонези, кетчупи та соуси вже більше 32 років.

– З початком повномасштабної війни довелося зіткнутися з багатьма викликами. Але ми їх долаємо, – каже представниця фірми. – Підприємство працює стабільно, навіть збільшуємо потроху асортимент. Зокрема в нас з’явилися нові кетчупи з часничком та маринованими огірками. До речі, сьогоднішня дегустація показала, що ці смаки сподобалися запоріжцям. Особливо кетчуп зі шматочками маринованих огірків. Це смачно! Взагалі до нового продукту покупці ставляться з обережністю. Але тепер, я впевнена, у маркетах багато хто буде шукати саме цей кетчуп.

Добре відома запоріжцям і продукція «Вільнянського молокозаводу». Багато чого з асортименту підприємства мали змогу ще раз продегустувати відвідувачі фестивалю. Тут були різноманітні сири, йогурти, десерти та інші смаколики. І, звичайно, молоко, яке кожен бажаючий міг самостійно налити собі з великої скляної ємності.

– Ми не припиняли роботу на жодний день, – каже представниця молокозаводу. – Навіть намагаємося розширюватися. Отримали грант від Мінекономики. Закупили нове обладнання і збільшуємо об’єми виробництва та асортимент. Збільшили ланку плавлених сирів, додали йогурти та десерти з новими смаками. Загалом вробляємо більше 50 позицій молочної продукції.

Взагалі багато хто з підприємців привіз на фестиваль «Запорізьке застілля» новинки. В тому числі Максим Пузанов – власник фірмових гострих перцевих соусів з унікальною авторською рецептурою та повністю натуральним складом ТМ “ZaPalnichka”.

– Серед моїх новинок – соус «Релиш», – розповів Максим. – Він виготовлений на основі класичного індійського соусу. Але я трохи додав копченого перцю халапеньо, гірчиці, селери та ще дечого. Вийшло відмінно. Цей соус особливо смакує з фастфудом, локшиною або м’ясом.

Неймовірно багатий вибір товару надали також бджоляри.

Власники пасіки подружжя Людмила та Юрій займаються виробництвом меду більше 20 років. Вони розповіли, що зараз знайти місце для пасіки складно:

– Ми своїх бджіл вивозимо в Розумівку – «на акацію та соняшник». Та намагаємося не скорочувати асортимент та об’єми виробництва. На фестиваль привезли мед з різнотряв’я, ріпака, акації, соняшниковий, гречаний. З продуктів бджільництва – пилок, віск, стільниковий мед, пергу. Крим того, питний мед чи «Медівку» – це такий продукт натурального бродіння, виготовлений за власним рецептом.

Із непродовольчих товарів свою продукцію представила, зокрема, запорізька фабрика домашнього та спортивного одягу «Роксана».

– Ми виробляєм продукцію під торговою маркою Leinle, – розповіла представниця фабрики Валерія. – Самі розробляємо моделі та шиємо одяг, зручний для дому та активного відпочинку. Перший наш фірмовий магазин відкрився у Запоріжжя приблизно 15 років тому. Зараз вже маємо магазини також у Києві, Івано-Франківську та Дніпрі. Крім того, постачаємо свої вироби до великих торгових мереж, наприклад у «Епіцентр», співпрацюємо з інтернет-платформами – Розетка, ПРОМ тощо.

Вишукані жіночі аксесуарі – це вже про запорізький бренд «Шовковиста», заснований два роки тому.

– Я давно мріяла створити свій бренд, але не наважувалася, – зізнається власниця та дизайнерка бренду Вікторія Науменко. – Сумнівалася, чи вийде, чи буде попит на мої витвори. Але після повномасштабного вторгнення ці страхи пішли, з’явилися інші. За своє життя та життя близьких. Водночас я зрозуміла, що не треба відкладати здійснення своєї мрії «на потім». Треба просто діяти – тут і зараз. І мене вже не можливо було зупинити.

За словами дизайнерки, починала вона з шовкових стрічок Твіллі. Це такий вузький шовковий шарфик, яскравий аксесуар, який прийшов до нас із Франції. Його зав’язують на шию, сумку, капелюх, руку, вплітають у волосся, використовують як пояс. Сьогодні Твіллі знову в тренді: він універсальний, легкий і додає образу вишуканості.

Зараз асортимент аксесуарів з шовку значно розширився. Додалися жіночі краватки, різноманітні хустинки, жабо, манжети, фантазійні квіти тощо.

Аmirani – також переважно для жінок. Це бренд авторських прикрас з бісеру, каміння, кристалів та текстилю. Унікальні речі, які підкреслюють індивідуальність, додають образу виразності та несуть у собі оберігову силу.

На фестивалі було представлено багато інших запорізьких брендів та підприємців: «Майстерня пончиків», Козацька Ферма (виробництво ковбас), Арті (фруктові смаколики та сушені перші страви), мережа магазинів напівфабрикатів «Гулівер», «Лускунчик-смакунчик» (горіхи в меду), ТМ AURORA (виробник деревного вугілля для барбекю та мангалів) ECOLOFT (запорізький виробник меблів у стилі лофт) тощо.


Слід зазначити, що крім дегустацій, під час яких відвідувачі з апетитом поглинули безліч різноманітних вареників, сирів, ковбас, горіхів із медом та іншої смакоти, на протязі всього фестивалю (кожні 20 хвилин) розігрувались подарунки від SVOE – термосумки та візочки.

Також була підготовлена насичена програма для дітей: майстер-класи з малювання, аплікацій і створення свічок; творчі заняття (декупажні закладки, квілінг із пастили та розпис гіпсових фігурок); веселі анімаційні розваги — руханки, конкурси та зустріч із улюбленими героями Ліло та Стічем.

Загалом свято вдалося. І це не єдиний захід команди соціального проєкту «Підтримую СВОЄ запорізьке». У планах також ярмарки в новому форматі, бізнес-зустрічі, навчальні програми від бізнесменів Запоріжжя та інше.

Світлана ШКАРУПА,
Фото авторки.

Tags: Олена ЄрьоменкоПыдтримуй своє запорізькефестиваль "Запорізьке застілля"

Новини від МИГа mig.com.ua в Telegram та Instagram та facebook. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/migcomua та facebook та  Instagram

Previous Post

“Ах, какая женщина”: легендарний гурт з 90-х заспівав свій хіт українською мовою

Next Post

Перша ліга. «Металург» у меншості поступився ФК «ЮКСА»

Светлана

Related Posts

Середа без світла: де у Запоріжжі 26 лютого відключать електроенергію
Новини Запоріжжя

Четвер без світла: де у Запоріжжі 11 вересня відключать електроенергію

10/09/2025
957
Жителів Запоріжжя навчать, як через тіло впливати на свій настрій 
Новини Запоріжжя

Жителів Запоріжжя навчать, як через тіло впливати на свій настрій 

10/09/2025
792
У Запоріжжі 4 вересня частина тролейбусів буде працювати за зміненими маршрутами
Новини Запоріжжя

У Запоріжжі 11 вересня громадський транспорт працюватиме зі змінами

10/09/2025
907
У Запоріжжі стартував Тиждень освіти дорослих
Новини Запоріжжя

У Запоріжжі стартував Тиждень освіти дорослих

10/09/2025
1k
 Сьогодні місто отримало 7 одиниць нової техніки, закупленої за кошти державного бюджету
Новини Запоріжжя

 Сьогодні місто отримало 7 одиниць нової техніки, закупленої за кошти державного бюджету

10/09/2025
463
Next Post
Перша ліга.  «Металург» у меншості поступився ФК «ЮКСА»

Перша ліга. «Металург» у меншості поступився ФК «ЮКСА»

Щоденники війни

Двое людей поранені внаслідок ворожої атаки на Запоріжжя (фото, відео)

Україна синхронізувала з Британією свої обмежувальні заходи

НАТО мало значно гірший показник успішності в збитті російських безпілотників, ніж Україна

Україна отримала від ЄС ще один мільярд євро за рахунок заморожених активів росії

На Новопавлівському напрямку Сили оборони відбили 40 ворожих штурмів

ДСНС Запорізької області: ліквідація наслідків ворожих обстрілів 9 вересня

Цікаво

Україну в четвер прогріє до +27°, дощі та грози – лише на Заході країни

В Україні за тиждень народився 2651 малюк

Україну сьогодні прогріє до +27° і буде переважно без опадів

Сьогодні день народження Івана Котляревського.

Сьогодні в Україні до +29°, можливі короткочасні дощі та грози

WBO оголосила фінальне рішення щодо Усика

Публікації

У Запоріжжі відкрилася ще одна торгова точка «Родинної Пекарні»

Троє жителів Запоріжжя оформили виплати як постраждалі від торгівлі людьми

Елітні “Спогади” Олега Бурбовського

Фестиваль «Запорізьке застілля»: якість та креатив від місцевих виробників

Шлях до внутрішньої рівноваги

У “Запорізькій політехніці” представили книгу загиблого Героя, журналіста-розслідувача Олега Шемчука

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/migcomua

Газета МИГ
  • «Факти – ліки проти фейків» PDF архів
  • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
  • Архів PDF
  • Слово правди – наша зброя
  • Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Українська

Контакти

Адреса редакції:
м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 152, , 5 поверх
Адреса для кореспонденції:
а/с 8030, м. Запоріжжя, індекс 69095 Приймальня (061) 7875211,
[email protected]
Сайт mig.com.ua створено для поширення інформаційного контенту під брендом "МИГ". Матеріали сайту готуються і редагуються співробітниками ТОВ "Газета МИГ".
Сайт отримав гранти від Фонд Східна Європа, Празький центр громадянського суспільства та Асоціації «Незалежні регіональні видавці України».
Рекламна служба газети та сайту:
[email protected] ,
[email protected]
Статті у розділі "Важливо" можуть бути комерційною або спонсорською інформацією .
Адміністратор сайту:
[email protected] [email protected]
Використання матеріалів, опублікованих на сайті, дозволяється із зазначенням посилання на офіційний сайт газети МИГ

Мітки

ЄС БПЛА Бердянськ ДСНС ДСНС Запоріжжя ДТП Енергодар Запоріжжя Запорізька область Мелітополь НПУ Новини Запоріжжя Новости Запорожья ПРОГНОЗ Украина адреси вибухи відключення відновлення війна війна з рф графіки гроші допомога діти електроенергія кримінал новини обстріл обстріли окупація погода пожежа поліція поліція_Запоріжжя ремонт руйнування рух рятувальники світло синоптик суд транспорт час черги

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

  • Русский
  • Новини Запоріжжя
  • Україна та Світ
  • Щоденники війни
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
    • Світ допомагає відновлювати Україну
    • Євроінтеграція
    • Дивовижне Запоріжжя
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
      • Правда кривду переможе!
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Громадськість за здорове місто
  • Публікації
  • Важливо
  • Фото і відео
  • Цікаво
  • Календар
  • Інфографіка
Рекламодавцям
No Result
View All Result