Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області попереджають, що з настанням літнього сезону свіжих овочів та фруктів слід дуже уважно ставитися до їх вибору.
При вживанні свіжих плодів разом із вітамінами та корисними мікроелементами в організм людини можуть потрапити і токсичні сполуки. Зокрема, нітрати (азотисті сполуки, що застосовується в якості добрива), які широко використовують фермери для збільшення врожайності.
Зазвичай накопичення нітратів відзначається в зелені, баштанних та коренеплодах. Особливо небезпечними є овочі та фрукти вирощені в теплицях із застосуванням великої кількості добрив.
Вплив нітратів на організм людини є негативним та часом небезпечним, перевищення концентрацій може призвести до гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми нітратного отруєння:
* виражена синюшність шкіри і слизових оболонок;
* різка загальна слабкість, сонливість;
* у дітей – неспокійна поведінка;
* головокружіння, сильні головні болі,
* потемніння в очах;
* задишка;
* порушення координації рухів;
* зниження артеріального тиску,
* збільшення частоти серцевих скорочень;
* судоми,
* втрата свідомості, коматозний стан.
Щоб уникнути отруєння нітратами, рекомендується дотримуватись простих правил:
* здійснюючи купівлю овочів та фруктів, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх безпечність;
не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках;
* купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути, не природнього яскравого кольору, блищати, ніби відполіровані та надмірно великі;
* під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
намагайтесь не купувати овочі та фрукти вирощені в теплицях, почекайте поки з’явиться в продажі ґрунтова продукція;
якщо вирощуєте овочі та фрукти самі, відмовтесь від використання азотистих сполук, як добрив, або знизьте використання їх до мінімуму.
Знизити вміст нітратів в овочах та фруктах можна, використовуючи прості методи:
* замочуйте овочі у холодній воді на 30-60 хвилин, періодично змінюючи воду. Це допоможе розчинити та вивести деякі нітрати;
прокип’ятіть (баланшуйте) овочі у великій кількості води (близько 2-3 хвилин) та злийте воду, це допоможе видалити частину нітратів;
* якщо варите перші овочеві страви, злийте першу воду, щоб позбутися більшої частини нітратів;
* варіння, запікання або смаження овочів також знижують вміст нітратів;
* огірки, кабачки, томати, буряк, редька та інші овочі краще очистити від шкірки, а також зрізати кінчики, де накопичується більше нітратів;
* додайте до салатів або страв лимонний сік, зелень (петрушка, кріп), щоб допомогти нейтралізувати шкідливу дію нітратів та нітритів.
Пам’ятайте, що безпечною є та продукція, яка пройшла лабораторний контроль на вміст нітратів, та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.
Допустимі рівні нітратів в харчових продуктах регламентуються Державними санітарними правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» , затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238).
З цими нормами можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0684-20#Text