Інформації про цю рослинку небагато, а от краси вистачає всім. Часник заячий, скорода, цибуля гранчаста росте у Центральній і Східній Європі та Західній Азії. І на Хортиці – наразі заячний часник квітне.
Завзяті до підтримки здоров’я люди беруться додавати в салати, або просто гризти зелені паростки весною, а крихітні цибулинки вживають влітку та восени…
“Хоча жодних конкретних згадок про використання цього виду в медичних цілях не було, представники цього роду загалом є дуже здоровими доповненнями до раціону, – обережно пише https://practicalplants.org. – Цибулинки містять сполуки сірки (що надають їм смаку цибулі), і якщо їх регулярно додавати до раціону, вони допомагають знизити рівень холестерину в крові, діють як тонізуючий засіб для травної системи, а також тонізують кровоносну систему”.
Отаке пропонується меню. Вживати: цибулини – сирими або вареними [можна зберегти на зиму, засоливши]. Листя – сирі або варені, у смаку є легка гірчинка.
Квіти пропонують їсти сирими – використовуються як гарнір до салатів.
Та вони ж такі красиві, що їх просто хочеться малювати, а не їсти!
Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки