Цього року Великдень ми відмічали на три тижні пізніше, ніж торік, – 5 травня проти 16 квітня. При цьому вартість великоднього кошика для українців, за даними Інституту аграрної економіки, зросла на 17,6 відсотків.
Зокрема паска – на 5,8 відсотка. І це, за словами експертів, ще незначне подорожчання, тому що частина складових випічки подешевшала. Наприклад, яйця курячі – на 30 відсотків, цукор – на 15, борошно – на 5 відсотків. Проте багато складових паски додали у ціні: масло вершкове 16,4 відсотка, молоко 13,7, ізюм 15,6.
Подорожчали також інші продукти з великоднього кошика: домашня ковбаса (+14,2 процента), буженина (+14,3), твердий сир (+31,9) тощо.
Але усі ці цифри – лише середня величина по країні, яка не завжди співпадає з тим, що ми бачимо на запорізьких цінниках.
Наприклад, експерти Інституту аграрної економіки вказують ціну на домашню ковбасу на рівні 380-420 грн за кг, а у Запоріжжі на ринках її продають за 340 грн. Також «середня ціна на яйця курячі» вказана 42 грн за десяток, а у нашому місті – переважно 29-30 грн. Тож будемо орієнтуватися лише на запорізькі ціни.
«МИГ» відслідковує їх на протязі багатьох років. Зокрема перевірив ціни на продукти харчування в Запоріжжі напередодні Великодня та за тиждень після свят.
Овочі: молода капуста, томати, огірки стають дешевше
Так, 3 травня На Критому ринку овочі борщового набору старого врожаю коштували переважно на рівні минулого місяця. Зокрема, картоплю, моркву, цибулю ріпчасту продавали по 20 грн за кг, буряк – 25 грн, капусту – 16 грн, молоду капусту – по 40 грн. Картопля навіть подешевшала. На початку квітня її продавали у середньому за 30 грн/кг. Але на порчатку травня ціна впала. Можливо, тому що у продажу з’явилося багато молодої картоплі (65-90 грн/кг).
Нагадаю, що рік тому у квітни-травні картопля старого врожаю коштувала ще дешевше – 12-13 грн/кг. А ось інші овочі були набагато дорожчими: морква – 45 грн/кг, цибуля ріпчаста – 52 грн, капуста – 25 грн.
Огірки та томати на початку травня дещо подешевшали в порівнянні із попереднім місяцем – до 75 грн за кг (напередодні Великодня-2023 огірки коштували 130-180 грн за кілограм, томати – в середньому 120 грн). Ці парникові овочі наразі переважно везуть не з Туреччини, як було взимку, а з різних регіонів України. Найчастіше з Умані. Але також із Дніпропетровської та підконтрольній Україні частини Запорізької областей – Нікополя, Матвіївки тощо.
Вибір томатів взагалі дуже великий. Ціни теж різні. Наприклад, помідори сорту «Чорний принц» коштують 200-220 грн за кг, рожеві томати (Матвіївка) – 200 грн.
Слід зазначити, що лише за тиждень після свят ціни на овочі дещо змінилися. Зокрема, подорожчала цибуля – до 25 грн/кг (+5 грн). Продавці пояснюють це тим, що запаси цибулі врожаю минулого року вже закінчуються.
Також додали у ціні деякі сорти картоплі – до 25 грн/кг (+5 грн). А ось огірки та томати суттєво подешевшали – відповідно до 55 грн/кг (- 20 грн) та 65 гн (-10 грн).
Поступово стає дешевшою рання полуниця. Якщо на початку квітня вона коштувала до 350 грн/ кг, то на початку травня – 150-200 грн. А вже за тиждень – 95-130 грн.
Набагато дешевше стала й зелень. За словами Світлани Андріївни, яка багато років торгує на ринку виключно зеленню, її наразі поставляють вже не з Грузії та Одеси, а з Григорівки та Веселянки Запорізького району.
Роздрібна ціна на кріп і кінзу – 150 грн за кг (взимку було 350-400 грн і вище), петрушку – 120 грн, рукколу – 250 грн, зелений лук – 120 грн/кг.
Слід зазначити, що Григорівка та Веселянка розташовані за 30 км від Запоріжжя – у напрямку тимчасово окупованої Василівки. Ці громади фактично живуть під звуки канонади і нерідко потерпають від ворожих обстрілів. За словами Світлани Андріївни, одного разу ракета прилетіла прямісенько до теплиці її постійного постачальника зелені з Григорівки. Але він не поїхав із села і бізнес не покинув – відновив теплицю-«балаган» і продовжує вирощувати кріп та петрушку.
Те ж саме можна сказати про селян з Веселянки. Нещодавно, 8 травня, під час масованої ракетної атаки росіян були нові «прильоти» і до Веселянки. На щастя, люди не постраждали. А зруйноване, безумно, буде відновлено.
Найбільш доступні – курячі яйця
Але найбільше радує ціна на курячі яйця. Їх напередодні Великодня продавали по 25-29 грн за десяток (рік тому коштували в середньому 70 грн). За тиждень -23-30 грн.
Експерти зазначають, що зниження цін на яйця перш за все пов’язано із сезонністю, оскільки підвищується яйценосність курей (але ж не у два рази, якщо дивитися на різницю цін за рік! – авт.).
А ось продавчиня з ринку каже, що останнім часом, не зважаючи на ціну, дуже знизилися об’єми продажу. Раніше покупці брали найчастіше по цілому лотку, а то і по два (30-60 яєць). А зараз куплять десяток, і все.
М’ясо: найдешевша – свинина, найдорожча – баранина
М’ясо з початку року додало в ціні п’ять-десять гривень. М’якоть свинини наразі продають від 160 грн за кг, яловичини – від 200-220 грн. Найдорожчою залишається баранина. За баранячу вирізку просять не менше 500 грн за кг, за цілу ногу з гомілкою – 280 грн.
Проте тушка домашнього кролика чи нутрії коштує, як і рік тому, – 250 грн/кг.
Крупи – мінус дві-три гривні
У порівнянні з березнем, ціни на найбільш популярні крупи – гречку, рис, пшоно – дещо знизилися. В середньому, на дві-три гривні за кг. Зараз гречану крупу можна придбати за 23-30 грн/кг, рис – 46-60 грн, пшоно – 23-30 грн.
Подешевшала також соняшникова олія. Торік олію подавали по 50 грн/л, зараз 40-45 грн/л.
Контроль якості та безпеки харчових продуктів
Навесні найбільш актуальною стає перевірка тепличних овочів та ягід на вміст нітратів.
Цього року на Критому ринку, за словами завідувачки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку Ірини Левченко, такого перевищення поки що жодного разу зафіксовано не було.
Загалом у поточному році спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби в Запорізькій області на агропродовольчих ринках Запоріжжя проведено майже 7000 експертиз на вміст нітратів в овочах та фруктах.
За результатами перевірок виявлено 34 випадки перевищення допустимого рівня вмісту нітратів. Здебільшого, в ранніх овочах: редисі (17 випадків), капусті (4), картоплі (4), кабачках (3). Також перевищення норми по вмісту нітратів виявлено в шести зразках полуниці. Така продукція, загальною вагою 0,4 тони, не допущена до реалізації.
«На жаль, і підприємців, і покупців на ринку стає дедалі менше»
З початком повномасштабної війни на міських агроринках кількість як підприємців, так і покупців стала зменшуватися. Особливо це помітно в будні дні. Зокрема на Критому ринку по буднях майже половина торговельних рядів порожня. Покупців теж зовсім небагато.
– За моїми спостереженнями, багато підприємців йдуть. Навіть ті, хто пропрацював тут більше десяти-двадцяти років, – каже заступник директора ринку Юрій Сульженко. – Тільки за останній рік договори оренди розірвали щонайменше 15 відсотків підприємців. Хтось виїхав із міста в більш безпечні регіони. Але головна причина – падіння рівня продажів. Умови складні, та й супермаркети забирають частину покупців.
За словами посадовця, на ринку пробували почати працювати підприємці-переселенці з прифронтових міст. Наприклад, з Оріхова. Але не вийшло – конкуренція занадто велика.
Проте ринок живе, долає нові виклики воєнного часу. Принаймні дефіциту в асортименті товарів не відчувається. А якість суворо контролюється.
До речі, Юрій Сульженко теж з вимушених переселенців. До повномасштабного вторгнення він жив у Маріуполі, був штурманом далекого плавання на торговельному судні та мав свій невеликий туристичний бізнес. Після окупації Маріуполя все втратив. У Запоріжжі починав з нуля. Було дуже тяжко. Але згодом знайшов роботу. І не тільки. Зустрів гарну жінку, одружився. А півроку тому у пари народився син.
Тож наших людей не зламають ніякі негаразди. Ми усе подолаємо і усе відновимо.
Світлана Шкарупа,
Фото авторки