Ніщо так не бадьорить зранку і не піднімає настрій, як чашечка запашної кави
Кава – найпопулярніший напій у світі, з якого починається ранок більшості людей.
Однак кава натщесерце може бути шкідливою для організму, може викликати печію.
Є люди, у яких вживання кави на голодний шлунок може викликати проблеми з травленням.
У більшості випадків це пов’язано з її впливом на вироблення шлункової кислоти.
Про це пише OnlyMyHealth.
Щоб з’ясувати, як організм сприймає каву натщесерце, потрібно розуміти її зв’язок зі шлунковими кислотами та вплив на них.
Загалом, у шлунку природним чином підтримується дуже кисле середовище з pH від 1,5 до 4.
Ця кислотність має вирішальне значення для травлення, допомагає знешкодити шкідливі бактерії й полегшує засвоєння деяких поживних речовин, таких як залізо та вітамін B12.
Відомо, що кава стимулює вироблення шлункової кислоти, і її вживання натщесерце може призвести до збільшення секреції шлункової кислоти.
“Це може бути незручно, особливо для людей з езофагітом”, – зазначає дієтологиня Бхавіша Хуман.
Згідно з дослідженням, кава сприяє вивільненню гастрину – гормону, який стимулює вироблення кислоти, потенційно змушуючи шлунок працювати важче.
Але деякі дослідження також показують, що вона послаблює м’язи між стравоходом та шлунком, що може призвести до печії.
Дослідники також зазначили, що деякі люди можуть ніколи не відчувати подібних ефектів.