Уже другий рік поспіль ми зустрічаємо новорічні свята в умовах повномасштабної війни. І це, безумовно, позначається на цінах. Але! За підрахунками експертів, темпи зростання цін на продовольчі товари значно уповільнилися. Так, за даними Інституту аграрної економіки новорічне меню для середньостатистичної української родини з чотирьох осіб вартуватиме близько 2879,15 грн. Це на 8,4 відсотка дорожче, ніж торік.
На деякі продукти ціни взагалі впали. Наприклад, неочікувано подешевшали печериці та цибуля.
В той же час минулорічний святковий стіл, порівняно с попереднім роком, став дорожчий відразу на 50 відсотків.
У Запоріжжі напередодні Різдва «МИГ» за традицією провів свій моніторинг цін на продукти харчування.
Станом на 16 грудня середні ціни на овочі, які є основою більшості салатів, у порівнянні з груднем минулого року, навіть подешевшали. Значно подорожчала лише картопля. Рік тому вона коштувала 10-12 грн за кг. Зараз – 20 грн. Ціна на буряк (20 грн /кг) не змінилася. Проте морква подешевшала з 25 грн за кг до 20 грн, капуста білоголова – з 15 грн до 12 грн за кг. Майже вдвічі з грудня минулого року подешевшала цибуля – з 35-40 грн за кг до 18-20 грн.
Гарним вітамінним доповненням до столу буде редиска. Ціна на неї цілком доступна – 40 грн за кг.
– Редиска вітчизняного виробництва, – каже продавчиня. – Наші фермери вже навчилися її вирощувати у теплицях. Пекінська капуста та солодкий салатний лук теж наші. А от огірки везуть з Туреччини.
Ціни на зелень, без якої не обходиться жоден святковий стіл, такі ж, як и торік.
– Кріп та петрушку поки що ми отримуємо від підприємців нашого регіону, з Веселянки Запорізького району. Закупівельна ціна – 350 грн за кг. Пізніше будуть завозити з Узбекистану, – розповідають продавці. – Кінзу та руколу везуть з Грузії. Ціна вже віща – 550 грн за кг. Але ми робимо пучки за ціною 15-20 грн. Тож кожен зможе купити собі зелені.
Готові овочеві салати та домашні соління теж не змінилися в ціні.
Тетяна приїздить на Критий ринок Запоріжжя торгувати солінням власного приготування з Марганця Дніпропетровської області. Як и торік, просить за салати 80 – 100 грн /кг, квашену капусту – 60 грн, солені та мариновані огірки – 90-100 грн.
– Стало складніше добиратися до Запоріжжя, – каже Тетяна. – Електрички нерідко запізнюються через пошкоджені внаслідок російських обстрілів колії. Вчора, наприклад, на ринок потрапили на півтори години пізніше, ніж зазвичай. Та й торгівля поки що йде не дуже добре. Покупців мало, хоча ціни ми тримаємо на минулорічному рівні.
Ціни на яйця курячі в останні два тижня поступово зростали. Але наразі вони все одно нижче, ніж минулорічного грудня. Зараз на ринку яйця продають переважно за 56-60 грн/дес. Найдорожчі – за 70 грн. Минулого року напередодні новорічних свят курячі яйця коштували 70-100 грн.
На м‘ясо ціни теж майже не змінилися. За тиждень до Різдва на Критому ринку за м’якоть телятини просили в середньому 200 грн за кг (торік – 190-200 грн), свинини – 150 грн (140-160 грн).
Значно дорожча свійська птиця (як і в грудні минулого року). Тушки качки та гусака продають по 200 грн за кг.
За кролика просять 280 грн /кг (торік – 250 грн, а до початку повномасштабного вторгнення ціна була 160-180 грн за кг).
Щодо м’ясних делікатесів домашнього приготування, то ціни на них теж зросли. Домашня рубана свиняча ковбаса та сирокопчений балик на ринку коштують 340 грн за кг (торік – 320 грн); окіст та грудинка – 300 грн (280 грн).
Ціни на охолоджену річкову рибу хоч і не змінилися, але залишаються «стабільно високими». Цілий короп (із лускою, головою та нутрощами) коштує 120-130 грн за кг, дрібний піленгас – 90-100 грн, судак – 220-250 грн.
Що стосується цитрусових, то ціни на них дуже різняться. Наприклад, мандарини можна купити за 110 грн/кг, а можна и за 50 грн. Апельсини продають по 60-120 грн.
Однак солодкий стіл можна доповнити іншими фруктами – грушами (50 грн/кг), сливами (50-80 грн) і навіть виноградом (85 грн).
Світлана ШКАРУПА,
фото авторки