Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 18 липня 2023 року № 2023.4690-fup2 стосовно виявлення токсичного елементу охратоксину А в меленій каві, яка була завезена в Україну.
Виробник: Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія, що експортувалась з Австрії (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, Mäder) до України.
Отримувач: ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080 .
З Київа небезпечну каву вже могли транспортувати в інші регіони. Тож закликаємо запоріжців бути дуже обачними!
Як виглядає небезпечна кава
Чим небезпечна кава з охратоксином А
Охратоксин А – це органічна сполука, похідна кумарину, мікотоксин із групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius та ін) та роду Пеніциліум (Penicillium verru).
Він є харчовим забруднювачем, що стає серйозною загрозою здоров’ю та життю людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та сильна нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани.
Охратоксин А небезпечний гострими отруєннями, що дають ускладнення на нирки, та накопичувальною дією. Можливі нудота, блювання, прискорене серцебиття, запаморочення, судоми.
Його зазвичай знаходять у пшениці, вівсі, ячмені, квасолі, комбікормі, арахісі, вині, сухофруктах, каві, крупах. Тому ймовірність попадання цього мікотоксину в організм людини також велика і особливо сильний вплив має на дітей.