Фахівці Держпродспоживслужби у Запорізькій області розробили ПАМ’ЯТКУ суб’єктам господарювання щодо забезпечення належних умов під час зберігання та реалізації харчових продуктів у разі відключення електроенергії.
Покрокова інструкція
Операторам ринку рекомендуємо завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації та забезпечити належні умови під час зберігання і реалізації харчових продуктів, зокрема, дотримання температурного режиму.
Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів [система НАССР], розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання та реалізації харчових продуктів, визначених виробником.
Забезпечити на своїх потужностях використання альтернативних засобів електроенергії, зокрема, бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій.
Для належного зберігання та реалізації харчових продуктів можна скористатися холодовими елементами або контейнерами із водою, пакетами з гелем, що завчасно були піддані заморожуванню.
Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -18°C, а в холодильнику – не більше +6°C. Двері холодильника або морозильної камери треба тримати зачиненими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити чи безпечні продукти.
Звертаємо увагу! Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються [наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти тощо], що зберігались при температурі вище 15°C протягом чотирьох годин і більше.
У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.
Наголошуємо на необхідності виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів!
ПРО БЕЗПЕЧНІСТЬ харчових продуктів у зв’язку з відключенням у операторів ринку систем електропостачання йшлося й на нараді, яку провів голова Держпродспоживслужбм у регіоні Владислав Катченко.
– Навіть у такій складній ситуації ми не повинні допустити харчових отруєнь. Тому перед операторами ринку стоїть важливе питання – забезпечити належні умови під час зберігання і реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурного режиму. Це, насамперед, стосується тих об’єктів, де відсутні альтернативні засоби електроенергії, адже на багатьох потужностях саме вони використовуються, відповідно до вимог впровадженої системи безпечності харчових продуктів, – зазначив Владислав Катченко.
Під час заходу були надані рекомендації, як діяти операторам ринку для забезпечення належних умов під час зберігання та реалізації харчових продуктів у разі відключення електроенергії.
Також в.о. заступника начальника головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков проінформував присутніх про зміни до законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, що є черговим кроком стосовно виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області знаходиться за адресою: 69002 м.Запоріжжя, вул.Гоголя 105а; e-mail: office@gudpss-zp.gov.uа
Отримати консультації з питань вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини можна за телефоном: (061) 228-04-51.
Підготувала Світлана ШКАРУПА
Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Слово правди – наша зброя”