Вітамін К – один з жиророзчинних вітамінів, важливий для повноцінної згортання крові, підтримки здоров’я скелета та багатьох інших життєво важливих процесів. Він міститься у всьому організмі, у тому числі в печінці, мозку, серці, підшлунковій залозі та кістковій тканині.
Така речовина дуже швидко розщеплюється і залишає організм із сечею або з калом. Тому ймовірність того, що він накопичиться в організмі надміру вкрай невелика — навіть при високому споживанні вітамін К не чинить токсичного впливу, що може відбуватися з деякими іншими жиророзчинними вітамінами.

Але навіть незначна нестача може негативно відбиватися на різних аспектах здоров’я. Зокрема, вчені визначили, що вітамін К допомагає підтримувати:
- Міцність кісток. Низький рівень споживання такої поживної речовини корелюється з підвищеним ризиком розвитку остеопорозу. Корисний нутрієнт підтримує достатню міцність кісткової тканини, покращує міцність кісток, а також знижує ймовірність переломів. Вчені встановили, що вищий рівень вітаміну у крові пов’язаний з нижчою частотою переломів шийки стегна.
- Когнітивне здоров’я. Вищий рівень вітаміну К у крові корелюється з поліпшенням епізодичної пам’яті. Це дуже цінно для людей похилого віку, які знаходяться в зоні ризику розвитку когнітивних порушень.
- Здоров’я серцево-судинної системи. Вітамін К при достатньому вживанні сприяє зниженню артеріального тиску, він ефективно попереджає мінералізацію артерій (надмірне накопичення мінералів в артеріях, зазвичай є віковим порушенням), що полегшує потік крові по судинах.
Дізнатися більше про властивості вітаміну К та його вплив на здоров’я людини можна тут.
Вітамін К у природі існує у двох основних формах – філохінони та менахінони, їх джерела відрізняються. Зокрема, філохінони містяться в:
- зелених листових овочах, зокрема у різних видах капусти та салатів;
- соєвій та рапсовій олії.
Менахінони в невеликій кількості присутні в м’ясі, сирі та яйцях, а також у ферментованій продукції. Вони також можуть синтезуватись бактеріями в організмі людини.
Як ми вже казали, важкий дефіцит вітаміну К у дорослих – це досить рідкісне явище. Воно може провокуватися прийомом антибіотиків, які блокують метаболізм цього нутрієнта, або захворюваннями, при яких порушується всмоктування їжі та різних поживних речовин.
Однак тієї кількості поживної речовини, яку ми отримуємо з їжі, і яка виробляється в клітинах нашого організму, може бути недостатньо, щоб відчути всі переваги для здоров’я.

Сучасні виробники пропонують широкий вибір добавок з даним нутрієнтом, які добре засвоюються організмом і не викликають ніяких небажаних реакцій. Щоб вони добре засвоювалися, краще приймати їх разом з жировмісною їжею у першій половині дня.
Добавки вітаміну К можуть бути особливо корисними для осіб, які приймають протисудомні препарати та ліки для зниження рівня холестерину. Підібрати оптимальну дозу допоможе лікар.