На честь Міжнародного Дня торту, який відзначається 20 липня, співробітники заповідника “Хортиця” поділилися рецептами солодких смаколиків середини XVIII століття, які були поширені серед козацької старшини.
Кожен може спробувати їх приготувати. Звичайно, можна експериментувати, бо ми ж не у XVIII столітті живемо…
Яйця з цукром добре збити («столкти»), потім додати борошно – щоб густе тісто було.
З тіста зробити круглі форми, які трохи змастити топленим вершковим маслом, посипати цукром і корицею.
«Кругло» розкачати і пекти в печі.
Патоку добре збити, щоб біла була. Все змішати і наливати в паперові скринечки. Спекти. Розрізати.
А, збивши суміш, додати кардамону, трохи мускатного цвіту. Замісити з борошном.
Вимішувати до тих пір, поки не перестане приставати до столу.
Розкачати тоненько і викласти на гарячу форму.
Виявляється, козаки на Хортиці вживали багато печеного з борошна. Лемішки, коржі, шулики, калачі, пундики, бабки, пампушки, вертути, хомки, мантули, мандрики, книші з житнього, вівсяного, пшеничного, кукурудзяного, горохового борошна…
Про такі смаколики в козацькі часи говорили: «Звабиш калачем, не відженеш і бичем!»
Як зазначають у заповіднику, “саме солодощі, такі улюблені для багатьох, сприяють налагодженню приятельських відносин”.
Фото ілюстративне