За кількатисячолітню історію використання какао як харчового продукту розвивалися міфи, так само розвивалися наукові пошуки, щоб зрозуміти, як воно може впливати на наше здоров’я. Какао містить багато біоактивних сполук, які називаються флаванолами, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості. В останні роки дослідження показали, що флаваноли в какао можуть допомогти покращити кровообіг і знизити артеріальний тиск.
У 2018 році швейцарська компанія Barry Callebaut AG, яка виробляє шоколад і какао, звернулася до Управління з контролю за продуктами й ліками США з проханням дозволити використання на етикетках твердження про здоров’я, вказуючи на зв’язок між споживанням какао, багатого флаванолом, і зниження ризику серцево-судинних захворювань. Тепер, після вичерпного аналізу досліджень, FDA дало відповідь.
На початку лютого агентство дало зелене світло на використання певних обмежених тверджень щодо здоров’я на продуктах, виготовлених із какао-порошку з високим вмістом флаванолу. Але агентство каже, що немає достатньо доказів, щоб підтвердити твердження про звичайний шоколад, який більшість із нас споживає. Можливо, це тому, що деякі з більш переконливих досліджень походять від досліджень добавок флаванолу какао, а не цукерок.
У випробуванні взяли участь понад 20 000 чоловіків і жінок віком від 60-ти років. Учасники дослідження погодилися споживати 500 міліграм флаванолів какао у формі капсул щодня протягом кількох років, щоб перевірити, чи може це допомогти знизити ризик серцевих захворювань.
“Ми побачили багатообіцяючі сигнали щодо запобігання серцево-судинним захворюванням”, – пояснює один із авторів дослідження, доктор ДжоЕнн Менсон з Brigham and Women’s Hospital. Загалом не спостерігалося статистично значущого зниження частоти серцевих нападів або інсультів серед учасників, які приймали какао-добавки, але менше з них померло від хвороб серця.
“Ми фактично спостерігали ”, – каже Менсон. Дослідження було опубліковано в American Journal of Clinical Nutrition минулого літа, і дослідники сподіваються відтворити результати шляхом продовження досліджень.