Світовий ринок останні кілька років потерпає від поганих врожаїв какаобобів.
Гіганти промисловості вже відчувають напругу високих цін на какао. У четвер виробник шоколаду Hershey повідомив, що підвищення цін на какао спонукає компанію змінити рецепти, замінивши какао іншими інгредієнтами.
Mondelez International, головний конкурент у шоколадній промисловості, був відвертим щодо потенційних змін: “Ми бачимо ознаки, особливо в таких частинах світу, як Північна Америка, де споживання какао падає”.
Страх перед зростанням глобального дефіциту какао сприяє зростанню цін. 24 січня Міжнародна організація какао ICCO оприлюднила опитування, яке показало, що глобальні запаси какао наприкінці сезону 2023/24 становили 1,041 млн тонн. Цей показник знизився на 36 відсотків порівняно з минулим роком і нижчий за попередню оцінку в 1300 млн тонн.
Ще більше посилює тиск на ринку скорочення світових запасів какао. З 24 січня запаси какао, що зберігаються в портах США, впали до 21-річного мінімуму.
Трейдери та виробники шоколаду скуповують залишки навіть низькоякісного какао. Через дефіцит виробники випускають шоколадні плитки меншого розміру або з меншим вмістом какао.