● Встановлено, що розчинна кава має небезпечну властивість для людей похилого віку
● Все через акриламід — токсичну речовину, що виділяється при заварюванні. Воно проникає в сітківку ока та руйнує її. ● Вчені проаналізували дані британського Біобанку – великого медичного проєкту, який збирає інформацію про здоров’я та звички понад півмільйона людей. Особлива увага була приділена тому, чи віддають учасники перевагу розчинній, меленій або каві без кофеїну.
● З’ясувалося, що тільки у тих, хто пив розчинну каву, був підвищений ризик вікової дегенерації жовтої плями. Це захворювання очей, при якому пошкоджується центральна частина сітківки (так звана макула), яка відповідає за чіткий зір. Макулодистрофія може розвиватися поступово і у важких випадках призводить до сліпоти.
● Вчені з’ясували, що у тих, хто віддає перевагу розчинній каві і має певну генетичну схильність, колосальний на 700% підвищений ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями, яка вважається найбільш поширеною і в даний час невиліковною.
● Крім того, розчинна кава може містити окислені жири і хімічні добавки, які використовуються для сушіння і відновлення напою. У меленій каві, приготованій традиційним способом, таких сполук значно менше.
● Кава багата на поліфеноли та антиоксиданти, які, навпаки, можуть надавати нейропротекторну дію та захищати зір. Тому питання про те, як саме різні види кави впливають на здоров’я очей, залишається предметом активних досліджень.
● Вікова макулярна дегенерація (ВМД) є поширеним захворюванням очей і однією з основних причин незворотної сліпоти. Епідеміологічні дослідження показують, що ВМД вражає майже 200 мільйонів людей у всьому світі, а до 2040 року очікується, що їхня кількість досягне 290 мільйонів
● Інформування споживачів про потенційну небезпеку акриламіду та пропаганда більш здорових методів приготування їжі може відіграти значну роль у зменшенні впливу.
● Приєднуйтесь до нас