Цього разу на своїй сторінці в Instagram шеф-кухар заявив українцям про свою нову мету.
Рішення зріло давно.
23 листопада у найвідомішого шеф-кухаря України Євгена Клопотенка день народження. І саме сьогодні він вирішив здійснити свою давню мрію – повернути в наш гастрономічний простір традиційний український продукт – пшеницю. Наш національний символ.
«У свій день народження, у свої 36 років, я хочу зробити щось важливе, для того, щоб українці більше споживали українських продуктів. Це я роблю ще й задля того, щоб підтримувати наших виробників. Через повномасштабне вторгнення у фермерів на складах лежить багато пшениці, яку зараз важко експортувати. І ми можемо їм допомогти, просто споживаючи більше страв з нею. Тоді фермери зароблять більше грошей та зможуть і далі інвестувати їх в Україну», – говорить Євген Клопотенко у новому відео.
Як часто ви споживаєте страви з пшениці? Найімовірніше, раз чи двічі на рік – на Різдво та Меланки. Навряд чи частіше. Виходить, давні українські традиції їсти цільнозернову пшеницю збереглися лише у вигляді куті та проявляються як частина ритуального святкового столу. Але ж це дуже смачна страва, справжній український хелсі-фуд, який так подобається багатьом з нас. Мабуть, ви теж інколи шкодуєте, що кутю не можна їсти весь рік. Чи залислювалися ви, чому так склалося, що ми не споживаємо страви з пшениці щодня?
Євген Клопотенко вважає, що це, як мінімум, дивно: «Україна вирощує мільйони тонн пшениці і є одним з головних експортерів зерна у світі. Ми споконвіку готуємо її на різдвяні свята, але вона відсутня на нашому щоденному столі. Щось тут не так, — каже він. — Крім того, я постійно ставив собі запитання, чому так трапилось, що ми усі їмо багато рису, інвестуючи в економіку інших країн, але не споживаємо свій національний продукт. Це недалекоглядно. І я вирішив, що треба щось змінювати».
Перші кроки до мети
Шеф-кухар вирішив розробити багато нових рецептів з пшеницею, щоб українці змогли готувати смачні страви якомога частіше, а не лише на різдвяні свята. І сподівається, що таким чином розпочнуться глобальні зміни.
Але наразі існує стереотип, що цільнозернову пшеницю треба довго варити. І це одна з причин, чому її так мало використовують у стравах. Але це твердження – міф. Перший же експеримент довів, що пшениця готується легко і швидко. Буквально за пів години! Вона виходить ідеальної текстури: стає м’яка і пружна водночас.
«Коли я її їм, то відчуваю зв’язок з цією землею. Відчуваю, що недаремно тут народився… Це просто золото. Наше українське золото», – говорить Євген.
klopotenko.com/nashe-ukrayinske-zoloto-yevgen-klopotenko-u-svij-den-narodzhennya-prygotuvav-rizoto-z-pshenyczeyu-i-ne-zbyrayetsya-na-czomu-zupynyatysya/
Фото klopotenko.com
“Я не обирав на якій землі народитися, але я обираю нести відповідальність за цю землю. Сьогодні мій День народження і сьогодні я ставлю собі нову мету – популяризувати пшеницю. Як продукт, який українці будуть готувати. Не борошно. Саме зерно. Замість рису, який ми закуповуємо і завозимо з Азії. Це важливо з економічної точки зору. Це важливо з точки зору культури. Бо пшениця – один з наших ключових продуктів. Той, по якому знають Україну. Той, який їли наші предки. Я доведу вам, що цей продукт гідний та смачний”, — пише Клопотенко.
Євген уже створив рецепти з пшеницею та ввів її у меню своїх закладів, щоб на своєму прикладі показати, що цей продукт можна готувати на різних рівнях — від високої кухні до домашньої та стріт-фуду.
“Ви навіть не уявляєте наразі, як одна проста дія – приготувати пшеницю – може вплинути на майбутнє України. Просто повірте мені. Пшениця – це наша сила. Це той самий продукт, за яким будуть їхати до України. А ще пшениця – це наш символ. Бо її не ламає вітер, а отже, не зламає і нас. Бо ми народилися на українській землі”, — наголосив зірка “Мастер Шеф”.
За матеріалами:
klopotenko.com
www.instagram.com/accounts/login/?next=%2Fklopotenko%2F&source=omni_redirect
/newsyou.info/2022/11/master-shef-yevgen-klopotenko-u-svij-den-narodzhennya-ogolosiv-pro-serjozne-rishennya