Загалом у світі виробляють майже 600 різновидів макаронів. Вони різняться між собою формою, розміром, кольором, складом. Одні використовуються для супів, інші — для гарніру, фарширування.
Чому краще купувати пасту з твердих сортів пшениці
Тверда та м’яка пшениця має різну вуглеводну структуру. У першому випадку в ній менше крохмалю і більше клейковини, тому глікемічний індекс готового продукту нижчий. Це означає, що:
- після вживання приготованої пасти рівень цукру в крові не підніметься;
- наситившись, людина довго не буде відчувати голоду;
- навіть щоденне вживання таких страв не призведе до збільшення ваги.
Вироби з білого борошна дають зворотний ефект.
Макарони з твердих сортів пшениці гладкі, міцні. Навіть за тривалої теплової обробки вони не розварюються і майже не злипаються. Їхній колір бурштиново-жовтий, без білих вкраплень. Якщо ви вирішили на вечерю купити макарони, також зверніть увагу на упаковку. На ній має бути прописано, що продукт «виготовлений із твердої пшениці», має «групу А 1 класу» або «durum».
Як правильно варити макарони
Смачна та поживна паста не потребує багато часу на приготування. Експериментуючи з різновидами та способами приготування, можна отримати багато цікавих страв.
Найпростіший варіант — відварені макарони. Готувати їх краще в каструлі з товстим дном. На 100 грамів продукту береться 1 літр води і 10 грамів солі. Час варіння виробники часто зазначають на упаковці.
Солити воду треба відразу ж після її закипання. Це дасть змогу кожній макаронині рівномірно просолитися зсередини. Якщо посолити продукт наприкінці варіння, досягти такого ж смаку не вийде.
У процесі варіння вермішель потрібно періодично помішувати. Це не дасть їй злипнутися. Якщо ви збираєтеся варити продукт із м’якої пшениці, влийте у воду 1–2 ст.л. соняшникової олії. Вона запобіжить склеюванню.
Промивати чи не промивати
На думку експертів, промита в холодній воді паста втрачає свій смак. Тому, якщо ви збираєтеся відразу подавати її на стіл, робити цього не потрібно. До того ж политий соус буде швидко стікати.
Відкинувши макарони на друшляк, їх треба повернути назад у каструлю. Додавши кілька столових ложок масла, соняшникової або оливкової олії, страву потрібно ретельно перемішати.
Промивання макаронів допускається у таких випадках:
- Вони подаватимуться на стіл через деякий час. Інакше під впливом власної температури вони можуть змінити свою консистенцію.
- Продукт призначений для приготування салату. У такий спосіб збережеться еластичність макаронів.
Що ще можна приготувати з макаронів
Макаронні вироби можна приготувати по-флотськи, додати в суп, салат. Якісні продукти для лагмана, запіканки, лазаньї легко знайти в магазині МАУДАУ. На думку італійців і не тільки, макарони добре поєднуються із сиром. Також вдала їхня подача з морепродуктами.