• Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Обрати мову сайту
  • Українська
  • Русский
Газета МИГ
  • Новини Запоріжжя
    • Підтримка
    • ЖКГ, Транспорт
    • Фінанси, економіка
    • Культура, навчання
    • Спорт
  • Україна та Світ
  • Інфографіка
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
      • Випуск 1
      • Випуск 2
      • Випуск 3
      • Випуск 4
      • Випуск 5
      • Випуск 6
      • Випуск 7
    • Цікаво
    • Світ допомагає відновлювати Україну
      • Cпецвипуск 20
      • Cпецвипуск 19
      • Cпецвипуск 18.
      • Cпецвипуск 17.
      • Cпецвипуск 16.
      • Cпецвипуск 15.
      • Спецвипуск 14.
      • Cпецвипуск 13.
      • Cпецвипуск 12.
      • Cпецвипуск 11.
      • Спецвипуск 10.
      • Спецвипуск 9
      • Спецвипуск 8
      • Cпецвипуск 7
      • Cпецвипуск 6.
      • Cпецвипуск 5.
      • Cпецвипуск 4.
      • Cпецвипуск 3.
      • Cпецвипуск 2.
      • Cпецвипуск 1
      • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
    • Запорізькі крафтовики
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
        • Спецвипуск 1
        • Спецвипуск 2
        • Спецвипуск 3
        • Спецвипуск 4
        • Спецвипуск 5
        • Спецвипуск 6
        • Спецвипуск 7
        • Спецвипуск 8
        • Спецвипуск 9
        • Спецвипуск 10
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Правда кривду переможе!
        • Cпецвипуск 6
        • Cпецвипуск 5
        • Cпецвипуск 4
        • Cпецвипуск 3
        • Cпецвипуск 2
        • Спецвипуск 1
      • Громадськість за здорове місто
      • Коронавірус під мікроскопом
    • Архів PDF
    • Євроінтеграція
      • Реформи
      • Україна-ЄС
    • Дивовижне Запоріжжя
      • Історія успіху
      • Персони
      • Точка на карті
  • Фото і відео
  • Публікації
    • Політика
    • Споживач
    • Соціальна сфера
    • Медицина, екологія
    • Мистецтво, дозвілля, туризм
    • Різне
  • Важливо
Газета МИГ
No Result
View All Result

Новини Запоріжжя Здоров'я, спорт Харчування «за Клопотенком»: перші млинці – грудкою

Харчування «за Клопотенком»: перші млинці – грудкою

by Анна
13/01/2022
in Здоров'я, спорт, Культура, навчання, Новини Запоріжжя
0
Харчування «за Клопотенком»: перші млинці – грудкою
494
VIEWS

Розпочався другий семестр навчального року, діти пішли до школи, де більшість з них і харчується. І соцмережі вибухнули гнівними оповідями батьків про незвичні страви, котрі з 1 січня введені до меню за рецептами відомого українського кулінара Євгена Клопотенка, і які школярам не до вподоби. До них долучилися і батьки дошкільнят, які скаржилися, що малюки і так їдять погано, а від пропонованих у дитсадках несолодких та несолоних страв взагалі відмовляються. Особливо обурив громадськість «пустий» салат з вареного буряка без жодної краплини олії.

З іншого боку, окремі ресурси відверто знущалися, що сільським кухарям пропонується готувати такі страви, як «чилі кон карне», «фріттата», «сінабон з корицею», «шпундра з куркою», «мінестроне» тощо.

У чому тут справа?

Менше солі й цукру, більше овочів та м’яса

Нагадаємо, що реформа системи харчування у закладах освіти розпочата в Україні у 2020 році. Її здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров’я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів [Держпродспоживслужба], ДУ «Професійні закупівлі», ДП «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України.

В рамках цієї реформи минулого року МОЗ України запровадило нові норми шкільного харчування. Основні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко з командою «Культура їжі» [CultFood] розробив рецептури, що відповідають цим нормам.

Рецепти затвердили Держпродспоживслужба та МОЗ й рекомендували їх на національному рівні. Проте саме РЕКОМЕНДУВАЛИ, а не зобов’язали усіх і кожного їх використовувати. Громади отримали вибір: самим створювати меню відповідно до норм або складати його на основі розроблених командою CultFood рецептів.

Вірогідно, на місцях непорозуміння трапилися через намагання впровадити нові норми одним махом.

Батькам на допомогу – «Знаємо, що Їмо»

На що треба звернути увагу батькам, які насправді переймаються здоров’ям своїх дітей, а не змагаються у критиці?
Євген Клопотенко оперативно відреагував на батьківське невдоволення й запропонував їм зробити кілька кроків, аби зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно.

Найперше слід детальніше ознайомитися зі згаданими нормами. Це можна зробити за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

По-друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Команда CultFood спеціально пролобіювала перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.

По-третє. Якщо у школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком, батьки можуть перевірити, чи дотримуються кухарі рекомендацій кулінара.
Завдяки Україно-швейцарському проєкту «Діємо для здоров’я» команда на основі рецептур створила детальні технологічні картки з покроковим приготуванням і фотографіями страв. Усе це разом з великою кількістю іншої корисної інформації викладено на сайті «ЗнаЇмо» [«Знаємо, що Їмо» – https://znaimo.gov.ua]. Там можна подивитися, як має готуватися і виглядати та чи інша страва, і порівняти із тим, що подають дітям у кожній конкретній їдальні. Посилання на техкартки: https://znaimo.gov.ua/techCards

По-четверте. Якщо ви знайшли порушення, то треба попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби. Для цього створено спеціальний чат-бот у Телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot

Євгеном Клопотенком з командою розроблено 187 [!] страв, і якщо хтось ніяковіє перед наїдками з екзотичними найменуваннями, їх можна замінити на більш звичні. Наприклад, серед запіканок є як «Пан де кала трава», так і «Львівський сирник з морквою та сметаною», а серед основних страв сусідять «болоньєзе» і «печеня по-домашньому з яловичини».

Водночас, «екзоти» з’явилися в меню не заради примх та витребеньок, а задля урізноманітнення дитячого харчування. Меню тепер затверджується не на два тижні, як раніше, а на чотири.

Євген Клопотенко написав: “Я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда «Культура їжі» [Cult Food] разом з Україно-швейцарським проєктом «Діємо Для Здоров’я» запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів”.

Власне, це теорія. За практикою впровадження нового шкільного харчування “МИГ” слідкуватиме надалі.

Підготувала Ганна ЧУПРИНА

Tags: "Діємо для здоров'я""ЗнаЇмо"Євген КлопотенкоДержпродспоживслужбаменюМОЗМОНнове шкільне харчування

Новини від МИГа mig.com.ua в Telegram та Instagram та facebook. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/migcomua та facebook та  Instagram

Previous Post

Під колесами автомобіля загинула 10-річна дівчинка

Next Post

За жорстоке вбивство подружжя судитимуть запоріжця

Анна

Related Posts

БК “Запоріжжя”: друга поспіль перемога у рідних стінах
Здоров'я, спорт

БК “Запоріжжя”: друга поспіль перемога у рідних стінах

19/10/2025
788
Середа без світла: де у Запоріжжі 26 лютого відключать електроенергію
Новини Запоріжжя

Понеділок без світла: де у Запоріжжі 20 жовтня відключать електроенергію

19/10/2025
936
Бійці ДСНС врятували песика, який впав у 12-метрову яму
Новини Запоріжжя

Бійці ДСНС врятували песика, який впав у 12-метрову яму

19/10/2025
463
На дорогах Запоріжжя з початку року загинуло 22 пішоходи
Новини Запоріжжя

На дорогах Запоріжжя з початку року загинуло 22 пішоходи

19/10/2025
911
Бібліотека запрошує до розмовного клубу «Мова. Культура. Німеччина»
Культура, навчання

Бібліотека запрошує до розмовного клубу «Мова. Культура. Німеччина»

19/10/2025
463
Next Post
За жорстоке вбивство подружжя  судитимуть запоріжця

За жорстоке вбивство подружжя судитимуть запоріжця

Щоденники війни

На війні загинув воїн із Запорізького району

росія атакувала шахту ДТЕК на Дніпропетровщині – триває евакуація

Генштаб підтвердив удари по НПЗ і ГПЗ на росії

Допомагаємо тим, хто захищає небо від шахедів та інших видів ворожого озброєння!

Минулої доби війська рф атакували 17 населених пунктів регіону

Кількість постраждалих через атаку БпЛА по Шахтарському зросла до 11-ти людей

Важливо

Що таке гендерна чутливість і як її розвинути (перевір себе)

Електронний щит України: як інженери створюють революційний протидроновий захист

ТОП-10 страв, які легко приготувати в мультиварці

Ефірні олії: природні аромати та їх застосування

Глечики та графини: чим відрізняються і де використовувати

Щеплення перед школою: турбота, що формує імунітет на роки

Публікації

Від Осипенківського до Кічкасу: Запоріжжя буде довго згадувати оперу GAIA-24

Перфоменсом про пошук рівноваги розпочався фестиваль «Дихання…»

Продавці, водії та військові: кого шукають роботодавці та скільки готові платити?

Програма “єОселя” для запоріжців: додаткові пільги щодо іпотечного житла

Розпочалися презентації проєкту “Запоріжжя: культурний форпост”

Іван Федоров: “Запорізька область входить у зиму з чітким планом дій”

Цікаво

В Україні презентували першу у світі настільну гру про дрони, яку створили ветерани

Вченим вдалося створити препарат, який надовго позбавляє депресії після одноразового введення.

У мережі знову активізувався старий фейк про «платний Viber»

IKEA випустила міні-ліжечка для смартфонів (відео)

До української станції “Вернадський” повернулися пінгвіни – готуються до шлюбного сезону

Сьогодні Microsoft офіційно припиняє підтримку операційної системи Windows 10.

Календар

На війні загинув воїн із Запорізького району

росія атакувала шахту ДТЕК на Дніпропетровщині – триває евакуація

БК “Запоріжжя”: друга поспіль перемога у рідних стінах

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/migcomua

Газета МИГ
  • «Факти – ліки проти фейків» PDF архів
  • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
  • Архів PDF
  • Слово правди – наша зброя
  • Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Українська

Контакти

Адреса редакції:
м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 152, , 5 поверх
Адреса для кореспонденції:
а/с 8030, м. Запоріжжя, індекс 69095 Приймальня (061) 7875211,
[email protected]
Сайт mig.com.ua створено для поширення інформаційного контенту під брендом "МИГ". Матеріали сайту готуються і редагуються співробітниками ТОВ "Газета МИГ".
Сайт отримав гранти від Фонд Східна Європа, Празький центр громадянського суспільства та Асоціації «Незалежні регіональні видавці України».
Рекламна служба газети та сайту:
[email protected] ,
[email protected]
Статті у розділі "Важливо" можуть бути комерційною або спонсорською інформацією .
Адміністратор сайту:
[email protected] [email protected]
Використання матеріалів, опублікованих на сайті, дозволяється із зазначенням посилання на офіційний сайт газети МИГ

Мітки

ЄС БПЛА Бердянськ ДСНС ДСНС Запоріжжя ДТП Запоріжжя Запорізька область Мелітополь НПУ Новини Запоріжжя Новости Запорожья Оріхівський напрямок ПРОГНОЗ Украина адреси вибухи відключення війна війна з рф графіки гроші допомога діти електроенергія запорізький напрямок кримінал новини обстріл обстріли окупація погода пожежа поліція поліція_Запоріжжя ремонт руйнування рух рятувальники світло синоптик суд транспорт час черги

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

  • Русский
  • Новини Запоріжжя
  • Україна та Світ
  • Щоденники війни
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
    • Світ допомагає відновлювати Україну
    • Євроінтеграція
    • Дивовижне Запоріжжя
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
      • Правда кривду переможе!
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Громадськість за здорове місто
  • Публікації
  • Важливо
  • Фото і відео
  • Цікаво
  • Календар
  • Інфографіка
Рекламодавцям
No Result
View All Result