• Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Обрати мову сайту
  • Українська
  • Русский
Газета МИГ
  • Новини Запоріжжя
    • Підтримка
    • ЖКГ, Транспорт
    • Фінанси, економіка
    • Культура, навчання
    • Спорт
  • Україна та Світ
  • Інфографіка
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
      • Випуск 1
      • Випуск 2
      • Випуск 3
      • Випуск 4
      • Випуск 5
      • Випуск 6
      • Випуск 7
    • Цікаво
    • Світ допомагає відновлювати Україну
      • Cпецвипуск 20
      • Cпецвипуск 19
      • Cпецвипуск 18.
      • Cпецвипуск 17.
      • Cпецвипуск 16.
      • Cпецвипуск 15.
      • Спецвипуск 14.
      • Cпецвипуск 13.
      • Cпецвипуск 12.
      • Cпецвипуск 11.
      • Спецвипуск 10.
      • Спецвипуск 9
      • Спецвипуск 8
      • Cпецвипуск 7
      • Cпецвипуск 6.
      • Cпецвипуск 5.
      • Cпецвипуск 4.
      • Cпецвипуск 3.
      • Cпецвипуск 2.
      • Cпецвипуск 1
      • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
    • Запорізькі крафтовики
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
        • Спецвипуск 1
        • Спецвипуск 2
        • Спецвипуск 3
        • Спецвипуск 4
        • Спецвипуск 5
        • Спецвипуск 6
        • Спецвипуск 7
        • Спецвипуск 8
        • Спецвипуск 9
        • Спецвипуск 10
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Правда кривду переможе!
        • Cпецвипуск 6
        • Cпецвипуск 5
        • Cпецвипуск 4
        • Cпецвипуск 3
        • Cпецвипуск 2
        • Спецвипуск 1
      • Громадськість за здорове місто
      • Коронавірус під мікроскопом
    • Архів PDF
    • Євроінтеграція
      • Реформи
      • Україна-ЄС
    • Дивовижне Запоріжжя
      • Історія успіху
      • Персони
      • Точка на карті
  • Фото і відео
  • Публікації
    • Політика
    • Споживач
    • Соціальна сфера
    • Медицина, екологія
    • Мистецтво, дозвілля, туризм
    • Різне
  • Важливо
Газета МИГ
No Result
View All Result

Свіжі новини Запоріжжя та Запорізької області » Публікації » Бізнес у прифронтовому Запоріжжі: немає нічого неможливого!

Бізнес у прифронтовому Запоріжжі: немає нічого неможливого!

by Светлана
in Публікації, Різне
0
Бізнес у прифронтовому Запоріжжі: немає нічого неможливого!
3.4k
VIEWS

У прифронтовому регіоні під час війни існують додаткові виклики – для всіх. А для підприємців особливо. Це й ускладнення логістики, кадровий дефіцит, великі проблеми з отриманням кредитів та міжнародної допомоги тощо. Але попри всі негаразди запорізькі підприємці працюють та навіть розвивають свій бізнес або започатковують новий. І це мотивує інших жителів громади не опускати руки та в будь-яких умовах не зраджувати власним мріям.

Від шкільної психологині – до бізнесвумен

Запоріжанка Юлія Лекаркіна за базовим фахом практичний психолог. Вона 13 років пропрацювала в школі, де доволі успішно робила кар’єру – перед другою декретною відпусткою вже обіймала посаду заступника директора. Проте не уникнула професійного вигорання. Саме перебуваючи у відпустці, коли мимоволі випадаєш з шаленого робочого графіку, вирішила повністю поміняти своє життя і вже не повернулася до школи.

– Я задумала розпочати невеличкий власний бізнес, – розповідає Юлія. – Але спочатку навіть не знала, який саме. Ніхто мені не вірив – ні друзі, ні родичі. Тільки чоловік підтримав. Він якось сказав: ти ж любиш готувати, спробуй себе у цьому напрямку. І я спробувала – зацікавилася кондитерською справою.

Почала кондитерка-початківець з французького мигдального тістечка macaron. Хоча до того не лише ніколи не випікала цей десерт, а навіть не коштувала. Але дуже хотілося почати з чогось незвичайного та вишуканого.

Першими дегустаторами стали друзі. Їм сподобалося. Тому Юлія продовжила вдосконалювати свою майстерність та шукати нові смаки. Одночасно зробила сторінку в Інстаграм, через яку просувала свої вироби.

Справжнім поштовхом у тому, що треба й надалі йти обраним шляхом, стала участь у крафтових ярмарках. Вперше такий досвід здобула 2021-го, на ярмарку «Домашньої консервації».

– Під час цього заходу я не лише пропонувала свої тістечка macaron, але провела дегустацію та безпосередньо спілкувалася з покупцями. Бачила, які смаки їм більше подобаються, а які ні. Це дуже цікавий та корисний досвід, що посприяло значному розширенню власної клієнтської аудиторії, – зауважує Юлія.

Проте на початку повномасштабного вторгнення кондитерка призупинила свою діяльність та виїхала з родиною за місто, на дачу. Лише інколи поверталася до міста і робила невеличкі партії macaron на замовлення. А вже влітку 2022-го наважилася на сміливий та ризикований крок – вирішила відкрити «торговельний острівок» зі своїми десертами у ТЦ «Амстор» і подала відповідну заявку та бізнес-план до Центру зайнятості на отримання державного гранту за програмою «Власна справа».

– Співбесіда відбулася на ранок після масованої ракетної атаки на Запоріжжя. Прильоти були дуже близько від нашого будинку. То була жахлива ніч, – згадує підприємиця. – Але це не позбавило мене рішучості. Так, трохи заїкалася, коли розповідала про свій проєкт, проте то таке…

Незважаючи на «особливі обставини», вона успішно пройшла співбесіду і отримала позитивне рішення на видачу гранту у розмірі 250 тисяч гривень. Щоправда гроші прийшли лише за декілька місяців. Тому торговельний острів відкрився вже наступного року – на початку лютого 2023-го.

За словами Юлії, спочатку все йшло добре, але потім торгівля стала занепадати. Виявилося, що місце буле не дуже вдале. До того ж почастішали повітряні тривоги, під час яких торговий центр зачинявся. Тож точка стала нерентабельною, і за декілька місяців її довелося зачинити.

– Проте я не вважаю це своєю невдачею, – каже Юлія. – Навпаки. Це дало мені безцінний досвід того, що таке взагалі підприємницька діяльність, менеджмент, податки, та стало стартовою сходинкою для наступного кроку. Якби не було цього «острівця», може я б ніколи не здійснила своєї заповідної мрії – відкрити власну кав’ярню-кондитерську.

Так, одразу після закриття торговельної точки у ТМ «Амстор», Юлія Лекаркіна почала втілювати новий проєкт, не порушуючи умови отриманого гранту – орендувала та відремонтувала приміщення, підібрала необхідний персонал та вже у листопаді 2023 року відкрила у центрі міста кав’ярню-кондитерську AirFlow.

– Це був складний шлях створення саме такого простору, про який я мріяла. Тому пройшла його разом з дизайнерами та будівельниками. Знаю тут кожен сантиметр, кожну дрібницю – від кольорів та будматеріалів до окремих тарілок та чашок. І усе вийшло так, як я замислювала. Це дивовижно! – ділиться підприємиця.

Сьогодні, за понад півтора року після відкриття кав’ярні, можна впевнено сказати, що проєкт став успішним. Тут, окрім кави, тістечок та вишуканих десертів відвідувачам також пропонують різноманітні салатики, сирники, млинці тощо. Але акцент все ж робиться на кондитерські вироби. І це не лише macaron, з яких усе починалося, а вже майже 300 позицій десертів. До речі, кожна нова проробка створюється особисто господинею закладу.

Також на замовлення виготовляються весільні торти (чи до інших свят), у тому числі 3-D торти будь-якої форми – наприклад, у вигляді чизбургера або автомобіля.

Проте це не означає, що все так безхмарно й просто. Постійно з’являються нові виклики, які потрібно долати.

– Наразі головна проблема, як і в більшості запорізьких підприємців, – це нестача кадрів, – каже Юлія Лекаркіна. – Багато хто виїжджає з прифронтового міста, тому знайти потрібних спеціалістів важко. Коли я тільки відкрилася, в мене працювало 15 робітників, зараз – 11, і майже завжди є вакансії. До того ж неможливо точно прорахувати попит та кількість відвідувачів – через повітряні тривоги. Уже відмічено: тільки-но прильоти в місті, так у кафе наступного дня або й довше майже порожньо. Але ми працюємо і продовжуємо розвиватися та мріяти.

Зокрема, цього року біля AirFlow з’явився літній майданчик. Дуже креативний, з барною стійкою – такого ще не було у запорізьких літніх кав’ярнях.

Також власниця кав’ярні розпочинає власний навчальний проєкт. У травні вже записали декілька навчальних відеороліків для кондитерів. Зокрема щодо того, як правильно «збирати» торт або як його нарізати на порції тощо.

У липні-серпні планується випустити окремий навчальний курс. Це будуть майстер-класи з виготовлення десертів macaron та Бенто-тортів (це такі міні-тортики вагою 300-400 грамів і діаметром 10-12 см, часто використовуються як подарунок або індивідуальне частування).

Проте, як підкреслює Юлія, найголовніший досвід, що вона набула після того, як круто змінила своє життя та розпочала кондитерський бізнес, це – не відступати від своєї мрії і не ставити собі бар’єрів. Тоді усе можна подолати.

Josper Svintuz: нові підходи до фастфуду

Представник СЕО Y.E.S group, що працює у сегменті фастфуду (торгові марки Mavra, Coffee art, Svintuz) Віталій Лапков розповів про те, як додаткові виклики можуть стати каталізатором для розвитку бізнесу.

За його словами, попри війну, компанія запустила у прифронтовому Запоріжжі мережу швидкого харчування Josper Svintuz, що пропонують страви на хоспері (професійна закрита піч на деревному вугіллі, яка поєднує в собі функціонал гриля та печі) зокрема шаурму та бургери, з можливістю замовлення через додаток. І на початок цього літа у Запоріжжі вже було 12 локацій мережі Josper Svintuz.

– Розвиток бізнесу у прифронтовому місті – це виклик. Але водночас це унікальна можливість для адаптації та зростання. І наш досвід це доводить, – каже підприємець.

Що таке адаптація до умов? Віталій Лапков підкреслює: реагування на зміни потреб клієнтів, мобільність та швидкість – це ключові фактори успіху. Проте в складних умовах Запоріжжя можуть бути несподівані повороти, і це потрібно враховувати. Зокрема, після чергових обстрілів робітники можуть не вийти на роботу або взагалі без попередження виїхати з міста. Також можуть вимкнути електрику на невизначений строк тощо. Проблеми, які виникають, вирішуються по-різному, але оперативно. Так, на деякі точки встановлюються генератори. Крім того, робота кухарів максимально оптимізована. Вони не відволікаються на додаткові обов’язки – наприклад, на виготовлення соусів тощо. Соуси готуються і доставляються централізовано.

– Це про мобільність та швидкість, – зауважує підприємець. – Ми перші в Україні, хто запровадив технологію хосперу у форматі швидкого харчування. Взагалі це ресторанна якість у форматі швидкого обслуговування. Тобто взяли ресторанне обладнання та пристосували його під власні потреби. І це вже про якість.

За словами Віталія Лапкова, успішному розвитку бізнесу також допомагає зворотній зв’язок з клієнтами та розширення асортименту: «Коли ви створюєте бізнес, то повинні знати, для кого ви це робити, для якої групи людей і з якими потребами. Тому ми намагаємося реагувати на відгуки клієнтів у соцмережах щоденно та враховувати побажання покупців.»


Ще одна складова успіху – впровадження інноваційних технологій. Цього року Josper Svintuz запустили власний мобільний додаток, через який можна зробити замовлення і на «точці» отримати готові страви без черги та очікування.

– Крім того, важлива плідна співпраця з місцевим бізнесом як ключовим постачальником, – каже Віталій Лапков. – Ми намагаємося працювати саме з запорізьким бізнесом. Це спрощує логістику та підтримує економіку регіону.

Світлана ШКАРУПА
Фото авторки

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Amediastiftelsen в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Tags: бізнес у прифронтовому ЗапоріжжіВіталій Лапковвласна справагрантикафемережа фастфуду СвинтусЮлія Лекаркіна

Новини від МИГа mig.com.ua в Telegram та Instagram та facebook. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/migcomua та facebook та  Instagram

Previous Post

Як народилася лялька «Вільняночка», яка поїде до Страсбургу?

Next Post

Чотири українки зіграють в основній сітці US Open 2025

Светлана

Related Posts

Творческий день среди ароматов лета: семейные праздники в Петро-Михайловке
Новини Запоріжжя

Творчий день посеред пахощів літа: сімейні свята у Петро-Михайлівці

20/07/2025
3.1k
Реабілітолог Антон: “На війні я справді потрібен”
Публікації

Реабілітолог Антон: “На війні я справді потрібен”

20/07/2025
2.9k
Моряк із Запоріжжя добровільно прийшов до ТЦК
Публікації

Моряк із Запоріжжя добровільно прийшов до ТЦК

19/07/2025
2.8k
У Запоріжжі Пенсійний фонд може отримати приміщення закритої стоматологічної поліклініки за 1 гривню на рік
Новини Запоріжжя

У Запоріжжі Пенсійний фонд може отримати приміщення закритої стоматологічної поліклініки за 1 гривню на рік

18/07/2025
2.4k
Нашестя сарани на Запоріжжі: комахи поки що не здаються
Новини Запоріжжя

Нашестя сарани на Запоріжжі: комахи поки що не здаються

16/07/2025
3.3k
Next Post
Чотири українки зіграють в основній сітці US Open 2025

Чотири українки зіграють в основній сітці US Open 2025

Щоденники війни

Сили оборони Півдня України. Оперативна інформація 21.07.2025

У Донецьку — критична ситуація з водопостачанням

Прихильників путіна з Чехії привезли в Україну та зняли про це фільм

Ворог масово вилучає телевізійне обладнання на ТОТ

Єврокомісія з Україною пришвидшують інновації у сфері оборони

Окупанти продовжують гатити по населених пунктах Запорізької області

Цікаво

У Лондонському Тауері експонують шаблю гетьмана Мазепи

УЄФА проведе жеребкування трьох єврокубкових турнірів

Де в Україні у понеділок прогнозують короткочасні дощі та грози

Якою буде погода в Запоріжжі в перші три дні тижня – прогноз синоптиків

Туристів у Британії закликали не копати ями на пляжах і пояснили причину

В Україні у неділю подекуди дощитиме, удень – до +32°

Публікації

Творчий день посеред пахощів літа: сімейні свята у Петро-Михайлівці

Реабілітолог Антон: “На війні я справді потрібен”

Моряк із Запоріжжя добровільно прийшов до ТЦК

У Запоріжжі Пенсійний фонд може отримати приміщення закритої стоматологічної поліклініки за 1 гривню на рік

Бізнес у прифронтовому Запоріжжі: немає нічого неможливого!

Нашестя сарани на Запоріжжі: комахи поки що не здаються

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/migcomua

Газета МИГ
  • «Факти – ліки проти фейків» PDF архів
  • Архів PDF Світ допомагає відновлювати Україну
  • Архів PDF
  • Слово правди – наша зброя
  • Архів газети
  • Історія
  • Про видання
  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Українська

Контакти

Адреса редакції:
м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 152, , 5 поверх
Адреса для кореспонденції:
а/с 8030, м. Запоріжжя, індекс 69095 Приймальня (061) 7875211,
[email protected]
Сайт mig.com.ua створено для поширення інформаційного контенту під брендом "МИГ". Матеріали сайту готуються і редагуються співробітниками ТОВ "Газета МИГ".
Сайт отримав гранти від Фонд Східна Європа, Празький центр громадянського суспільства та Асоціації «Незалежні регіональні видавці України».
Рекламна служба газети та сайту:
[email protected] ,
[email protected]
Статті у розділі "Важливо" можуть бути комерційною або спонсорською інформацією .
Адміністратор сайту:
[email protected] [email protected]
Використання матеріалів, опублікованих на сайті, дозволяється із зазначенням посилання на офіційний сайт газети МИГ

Мітки

ЄС БПЛА Бердянськ ДСНС ДТП Енергодар Запоріжжя Запорізька ОВА Запорізька область Мелітополь НПУ Новини Запоріжжя Новости Запорожья ПРОГНОЗ Украина адреси вибухи відключення відновлення війна війна з рф графіки гроші допомога діти електроенергія кримінал новини обстріл обстріли окупація погода пожежа поліція поліція_Запоріжжя ремонт руйнування рух рятувальники світло синоптик суд транспорт час черги

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

  • Русский
  • Новини Запоріжжя
  • Україна та Світ
  • Щоденники війни
  • Спецпроєкти
    • Факти – ліки проти фейків
    • Світ допомагає відновлювати Україну
    • Євроінтеграція
    • Дивовижне Запоріжжя
    • Виконані
      • Слово правди – наша зброя
      • Правда кривду переможе!
      • Запоріжжя: 45 км до лінії фронту
      • Громадськість за здорове місто
  • Публікації
  • Важливо
  • Фото і відео
  • Цікаво
  • Календар
  • Інфографіка
Рекламодавцям
No Result
View All Result