За тиждень у місті шестеро людей захворіли на сальмонельоз
Влітку, коли спекотно, зростає ризик харчових отруєнь та інфекційних захворювань.
Одним із таких є сальмонельоз, збудниками якого є бактерії роду Salmonella.
В організм людини вони потрапляють через зіпсовані та неякісні харчові продукти, брудну воду у водоймах або немиті руки.
Сприяють цьому й воєнні реалії – перебої з електропостачанням, порушення логістики та падіння рівня життя…
Як повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за минулий тиждень у Запоріжжі на кишкові інфекції захворіло 55 осіб, в тому числі шестеро – на сальмонельоз.
Що потрібно знати про сальмонельоз
Це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Захворіти можливо через побутовий контакт з носієм або особою, яка хворіє на сальмонельоз через руки, іграшки, предмети догляду, посуд, постільну білизну.
Продукти харчування за ризиком забруднення сальмонелами розташовують так:
• м’ясо тварин і вироби з нього;
• риба і морепродукти;
• яйця і вироби з них;
• молоко і молокопродукти;
• овочі та фрукти.
При яких симптомах потрібно звернутися до лікаря
Інкубаційний період сальмонельозу, у середньому, становить від шести годин до двох-трьох діб.
Проявляється інфекція високою температурою до 40 градусів, загальною інтоксикацією, ознобом, шлунково-кишковими розладами – болями в животі, нудотою, блювотою, діареєю.
Такі симптоми можуть тривати навіть до двох тижнів!
Тому при появі хоча б одного з симптомів захворювання, необхідно якомога швидше звернутись до сімейного лікаря, а той при потребі скерує до інших спеціалістів.
Самолікування у такому випадку може лише нашкодити, попереджають медики.
Чим небезпечний сальмонельоз?
Інтоксикацією та зневодненням.
Бактерія може вражати життєво важливі органи та провокувати ниркову недостатність, токсичний і дегідратаційний шок, ураження серцево-судинної системи.
У найважчому випадку сальмонельоз здатен призвести до менінгіту, остеомієліту, сальмонельозної пневмонії.