Ми живемо у воєнний час: хронічний стрес, недосипання та тривоги підривають наше здоров‘я. Тому так важливо сформувати внутрішню броню – імунітет.
Стійкість до вірусних та бактеріальних інфекцій багато в чому залежить від складу нашої тарілки.
Тому максимально наповнюємо її сезонними суперфудами:
джерела вітаміну А: гарбуз, морква, петрушка, зелень (доїдаємо свіжу/ використовуємо заморожену), солодкий перець;
джерела вітаміну С: усі види капусти (білокачанна, броколі, цвітна і брюссельська), перець, цитрусові, імбир;
продукти, багаті цинком: квасоля, насіння гарбуза, горіхи;
пребіотики: квашена капуста, часник, цибуля, бобові квасоля, сочевиця, нут та соєві боби).
Корисне поєднання:
Скибка запеченого гарбуза + рагу з червоною квасолею + квашена капуста з оливковою олією та насінням льону – це обідня комбінація, яка надасть сил та ресурсів для імунної системи й не тільки.
Протистояти вільним радикалам також допоможуть антиоксиданти.
І хоча сезон ягід у нас асоціюється з літньою порою, проте доволі різноманітний вибір можна знайти й восени:
- шипшина
- кизил
- калина
- обліпиха
- аронія (чорноплідна горобина)
Усі ці продукти багаті на вітаміни й мікронутрієнти.
Ці суперфуди смакуватимуть самостійно/стануть чудовим компонентом для пряного чаю.