«МИГ» перевірив ціни на продукти в Запоріжжі напередодні Великодня.
Так, сьогодні, у п’ятницю 3 травня, На Критому ринку овочі борщового набору коштували не дорожче, ніж минулого місяця. Зокрема, картоплю, моркву, цибулю ріпчасту продавали по 20 грн за кг, молоду капусту – по 40 грн.
Дещо подешевшали огірки та томати – до 75 грн за кг. Ці парникові овочі наразі переважно везуть не з Турції, а з різних регіонів України. Найчастіше з Умані.
Вибір томатів взагалі дуже великий. Ціни теж різні. Наприклад, помідори сорту «Чорний принц» коштують 200-220 грн за кг, рожеві томати (Матвіївка) – 200 грн.
Набагато дешевше стала й зелень. Її теж поставляють вже не з Грузії, а з нашої Григорівки. Роздрібна ціна на петрушку, кінзу, кріп, рукколу тощо – 120-150 грн за кг (взимку було 350-400 грн).
Але найбільше дивує (і радує) ціна на один з головних продуктів Великодня – яйця. Їх продають по 25-29 грн за десяток. Напередодні минулих великодніх свят десяток курячих яєць коштував 70-74 грн.
А ось на м’ясо, на жаль, ціни меншими не стали: м’якоть свинини, як и на початку року, сьогодні коштувала від 160 грн за кг, яловичини – від 200-220 грн. Найдорожчою була баранина. За баранячу вирізку просили 500 грн за кг.
Не дешевою залишається й охолоджена свіжа риба. Товстолоб продають за 90-100 грн/ кг, судак – за 220-240 грн.
Також до свят можна було купити тушку домашнього кролика чи нутрії – за 250 грн/кг, качки – за 180 грн/кг.
Що стосується м’ясних делікатесів домашнього приготування, то на них ціни не змінилися. Копчений окорок коштує 300 грн за кг, шинка – 320 грн, балик – 340 грн.
Більш доступною стала полуниця. Якщо на початку квітня її продавали за 350 грн/кг, то зараз – за 150-200 грн.
Ну і головна прикраса святкового столу – паска. Вибір їх величезний. Найдешевша паска, яку я бачила, коштувала 14,9 грн (100 г). Крафтові пасочки з різноманітними фруктовими добавками коштують дорожче – 30-35 грн за 100 г.
Гарних свят!
Світлана ШКАРУПА, фото авторки