Держпродспоживслужба в Запорізькій області повідомляє, що до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (RASFF) № 2023.1260-fup 4, стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції до України. Виробник – Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy. Одержувач – ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ.
З метою недопущення в обіг такої продукції, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області доводить до відома операторів ринку, що згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» вони зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
Зокрема, у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу в Запорізькій області, необхідно негайно інформувати Головне управління для вжиття відповідних заходів за адресою: вул. Гоголя, 105А, м. Запоріжжя, 69002, тел. (061)228-04-51, e-mail: bezpeka@gudpss-zp.gov.ua
На даний час інформація щодо виявлення вищевказаної продукції в обігу на об’єктах торгівлі в Запорізькій області не надходила. Але закликаємо споживачів бути пильними.
Довідково: Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.
RASFF – це інструмент для обміну інформацією, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров’я, спричинену харчовою продукцією або кормом. Мережа RASFF об’єднує контролюючі органи в сфері безпечності харчової продукції країн ЄС та таких країн як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, які відповідають за безпечність харчових продуктів та кормів.
У разі загрози:
• Член мережі передає Європейській Комісії інформацію про харчовий продукт чи корм, які несуть пряму чи опосередковану загрозу людині.
• Комісія відразу передає таку інформацію всім членам мережі.
• Комісія публікує щотижневий огляд таких повідомлень