Дегустаційна комісія з 16-ти учасників відібрала та оцінила кожен з 250-ти сортів пива за 50 різними характеристиками (включно зі смаком хмелю, солодкістю і кислотністю) – на що пішло аж три роки. Також дослідники зібрали 180 тисяч відгуків про різні сорти пива з онлайн-платформи споживчих відгуків RateBeer. Потім, використовуючи різні набори даних, команда побудувала ШІ-моделі, засновані на машинному навчанні, для прогнозування смаку пива, і використала отримані результати для покращення комерційних пивних рецептів. Результати дегустації показали, що добавки, запропоновані ШІ, покращили показники солодкості, щільності й загальну оцінку пива; особливо вдалим у ШІ «вийшов» безалкогольний напій.
Утім, хай які успіхи демонструє ШІ в галузі пивоваріння – без майстрів-броварів усе одно не обійтися. Саме завдяки майстерності людини з води, солоду і хмелю виходить той самий, відомий ще з давніх-давен відсвіжний напій, що недарма зветься «рідким хлібом».
Текст та фото: tokar.ua