Побачивши його ранком на Хортиці, здивувались: росте зморшок [ще його називають строчок] на Поліссі, у нас він рідкість.
Ареал виду – Західна Європа, Центральна Європа – Україна, Північна Америка. В Україні відомий з Правобережного лісостепу – це околиці Києва, Канєва, Чорний ліс північніше Знам’янки Кіровоградської області, Харківський лісостеп та Гірський Крим – там це Бахчисарайський район.
За Червоною книгою України, гриб Зморшок товстоногий – рідкісний.
“Зморшок або строчок – умовно їстівний поки молодий. Це один найранніших грибів, і спроміж делікатесних він йде відразу після трюфеля, десь нарівні з білим, а дехто навіть ставить його вище…” – пишуть знавці делікатесів.
Сушені зморшки створюють багате поєднання землистого, горіхового, деревного смаку та смаку умамі (яп. 旨味 умамі, «приємний смак») . Це смак високобілкової їжі, що виокремлюється в самостійний, п’ятий смак у Китаї, Японії та інших країнах Далекого і не дуже Сходу.
То ми й не стали чіпати такого вельмишановного замолоду зморшкуватого пана серед грибів. Тим більш, що коли ми поверталися, він уже й постарів…
Нехай призвичаюється тут, на хортицьких стежках.
Інеса АТАМАНЧУК, фото Миколи БАРИШЕВА