Про це «МИГу» розповіли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області
Різдво – це завжди казка, чаклунство, очікування дива, час, коли можуть виповнитися найзаповітніші бажання. І справа не лише у подарунках, а у неповторній атмосфері затишку, особливої урочистості та дружелюбності. Як же приємно разом із сім’єю зібратися за святковим столом! Багато хто хоче побалувати себе та близьких смачними, різноманітними, незвичайними стравами на новорічному та різдвяному столі. Щоб свята не були затьмарені проблемами зі здоров’ям у вас та ваших гостей, пропонуємо дотримуватися низки рекомендацій.
Найперше – слід ретельно підійти до закупівлі харчових продуктів для святкового меню. Не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються. Не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання. Купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі. При купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково, на термін придатності харчового продукту. Алкоголь продається легально лише у ліцензованих магазинах, на пляшках мають бути акцизні марки. При продажу алкогольних напоїв продавець зобов’язаний сканувати окремо штрих-код із кожної марки та надавати касовий чек. Краще відмовитися від вживання алкоголю, замінивши його на безалкогольні напої, морси, чи принаймні максимально обмежити його кількість.
Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів. Неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби. При цьому дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів.
Завжди ретельно мийте руки з милом перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого.
Дотримуйтесь технології приготування їжі та використовуйте лише доброякісні харчові продукти.
Не готуйте страви заздалегідь. Пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час. Салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності – не більше 3 годин.
Для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості.
Свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою. Молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) одразу звертайтесь до лікувальних закладів!
Дотримуючись вище зазначених рекомендацій, у вас залишаться виключно найприємніші спогади від святкових днів. З прийдешніми святами!