Цукор з нового врожаю буде дорожчий – виробники дали прогноз

Цукор за місяць здорожчав у торговельній мережі Хмельниччини в середньому на 5 гривень, і зараз його продають від 16 до 23 гривень за кілограм. Усе тому, пояснює спеціалістка з рослинництва департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ванда Сердюк, що через погодні умови коренеплоди погано вродили.

Площі під цукровими буряками на Хмельниччині цього року на 3 гектари менші, ніж торікФото: Суспільне Поділля

На Старокостянтинівському заводі 90 відсотків виробленого цукру найвищої, першої категорії. Він білий, кристали — геометрично правильної структури, в ньому немає домішків, пилу, а від розчиненого в рідині не утворюється осад, — розповідає технічний директор заводу Михайло Співак.

https://d2bivpxs8ong2u.cloudfront.net/images/resize/1040x2.5/8a141a7d1613fa29.jpg

Каже, саме такий цукор експортують, його замовляють великими партіями українські й іноземні виробники солодких напоїв. Додає, експорт цукру цього року або скасують, або скоротять до мінімуму. Все — через неврожай цукрових буряків.

«Така ситуація не тільки в Україні, це і Польща, і Німеччина, Західна Європа — виробництво цукру зменшиться», — каже Михайло Співак.

За добу на цій цукроварні із 4-х із половиною тисяч тонн буряків виробляють 350 тонн цукру піску. Цього року щодоби переробляють на пів тисячі тонн буряків менше, бо сировини не вистачає.
За словами комерційного директора Василя Ковбеля, переробний сезон цієї осені скоротиться днів на 15, цукру буде менше, і він буде дорожчий.

«В цьому році від того, що ми планували, виробництво зменшиться процентів на 30-35. І вихід цукру зменшиться. На сьогодні відпускна ціна на заводі 15.50 гривень за 1 кілограм. Цю ціну встановлює не завод, її встановлює ринок, його кон’юнктура. Є попит — відповідно є й пропозиція», каже Василь Ковбель.

З його слів, на підприємстві з постачальниками сировини з Хмельницької, Тернопільської і Рівненської областей уклали довгострокові угоди.

Цього року щодоби переробляють на пів тисячі тонн буряків менше, бо сировини не вистачаєФото: Суспільне Поділля

Цього року щодоби переробляють на пів тисячі тонн буряків менше, бо сировини не вистачає

Площі під цукровими буряками на Хмельниччині цього року на 3 гектари менші, ніж торік

Площі під цукровими буряками на Хмельниччині цього року на 3 гектари менші, ніж торік, а через погодні умови коренеплоди вродили гірше, ніж у 2019 році, каже спеціалістка з рослинництва Ванда Сердюк: «Було десь 510-515 центнерів з гектара, в цьому році урожайність 460-470 ц/га».
У сільськогосподарському підприємстві Старокостянтинова копають цукрові буряки на площі 800 гектарів. У день викопують 20-30 гектарів. Урожайність коренеплодів пристойна, розповідає агроном, бо посіяли стійкі до посухи сорти.

Сільськогосподарський рік був складний: буряки сіяли рано, через дощі та холод посіви не всюди вийшли рівномірні, влітку була посуха, на час копання буряків пішли дощі, і цукристість буряків з 18 відсотків у вересні в жовтні знизилась до 15, говорить Михайло Співак: «цукровий буряк набрав на себе вологи, і цукристість різко впала».

Та для потреб внутрішнього ринку області цукру вистачить, впевнений Михайло Співак: «для Хмельницької області, де працює 4 цукрових заводи, критичної ситуації не буде, для області вистачить».

 

agroreview.com/content/cukor-z-novogo-vrozhayu-bude-dorozhchyy-vyrobnyky-daly-prognoz

Джерело: Суспільне

suspilne.media/75496-skilki-vitratili-ta-so-kupuvali-na-hmelniccini-dla-borotbi-z-covid-19/

 

(Visited 6 times, 1 visits today)
Оставить комментарий


Отправить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *