Церковне свято 16 жовтня: що можна і не можна робити сьогодні

495
VIEWS

https://bpc.org.ua/data/uploads/saints/lavra/prepodobnuj-longin-vorotar-pecherskuj-xiii-xiv-st.jpg

За новим церковним календарем 16 жовтня (29 жовтня за старим) зустрічають день пам’яті святого Лонгіна Сотника і преподобного Лонгіна, воротаря Києво-Печерського, в Дальніх печерах.

https://kyrios.org.ua/images/stories/svyati_i_svyata/29.10.12.jpg

Лонгін жив у I столітті. Він був одним із римських вартових, які сторожили хрест із розіп’ятим Христом. Їх називали центуріони. І так – Лонгін був тим, хто простромив списом розп’ятого Ісуса, коли той був уже мертвим.

https://andriyivska-tserkva.kiev.ua/wp-content/uploads/2023/10/37800e1f-6492-4a52-9ddc-1a9f28f9f731.jpg

За переказами, у Лонгіна була катаракта, але в момент, коли він ударив Ісуса списом, кров бризнула на обличчя стража – і він зцілився.

Після зробленого сотник Лонгін розкаявся і прийняв християнську віру.

https://inlviv.in.ua/wp-content/uploads/2020/10/29-zhovtnya-longyn-sotnyk.jpg

Пізніше Лонгін охороняв Гроб Господній і бачив, як Христос воскрес. Коли сотника хотіли підкупити, щоб він дав неправдиві свідчення – нібито тіло Ісуса викрали його учні – той відмовився.

Разом з іншими він вирушив до Каппадокії, де проповідував вчення про Ісуса Христа. Але коли повернувся додому, то про це дізналися старійшини міста, і переконали Понтія Пілата, що сотника потрібно вбити. За Лонгіном послали стражників, але сотник сам їх зустрів, посадив за стіл і нагодував.

https://s0.tchkcdn.com/g-LSEv7wwV2SgfUezWG2FiLQ/13/432484/680x0/w/0/a4bb497c884c78be334f93150abf9e42_longin_sotnik_3.jpg

Святий Лонгин © wikimedia

Воїни поняття не мали, у кого вони в гостях. Коли під час розмови з’ясували мету їхнього візиту, Лонгін і його сподвижники зізналися, хто вони, і попросили стражників виконати обов’язок. Ті запропонували сотнику втекти – він відмовився і разом з іншими його стратили.https://images.unian.net/photos/2015_10/1446084445-7719.jpg

Голови мучеників воїни викинули на смітнику за містом. Через деякий час до Єрусалима прийшла сліпа жінка, якій було видіння: їй з’явився Лонгін і попросив поховати його голову. Жінка знайшла голову мученика, і в той момент, коли торкнулася її, то прозріла.

Мощі Лонгина Сотника перебувають у Римі, в церкві Святого Августина. У Ватикані, в соборі Святого Петра зберігається наконечник списа сотника.

***

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Saint_Longinus_of_Kyiv_Caves.jpg

16 жовтня поминають преподобного Лонгина, воротаря Печерського, який жив у XIII-XIV століттях. Він проходив послух у Києво-Печерській обителі, і за смиренну працьовитість і молитовну старанність отримав від Бога дар передбачення.

https://bpc.org.ua/data/uploads/saints/lavra/prepodobnuj-longin-vorotar-pecherskuj-xiii-xiv-st.jpg

Лонгін запам’ятався тим, що добрих людей, які відвідували Лавру, він підбадьорював, а злих, навпаки – викривав і приводив до покаяння.

Яке сьогодні свято за старим стилем

https://www.pravoslaviavolyni.org.ua/img/img-statti/20161010114509.jpg

Церковне свято 16 жовтня за старим стилем – день пам’яті святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона.

Про що говорять прикмети на 16 жовтня

https://images.unian.net/photos/2023_10/1697357209-5538.jpg?r=102353

Прикмети цього дня говорять, якою буде погода і коли вдарять перші морози:

  • ворони ходять по землі – бути теплу;
  • день видався теплим – морози будуть аж у листопаді;
  • горобці зграями літають з місця на місце – бути негоді;
  • шипшина знову зацвіла – осінь буде теплою і довгою;
  • галки влаштували пташиний базар – до теплої погоди.

У народному календарі 16 жовтня – свято Лонгин Сотник, Лонгин.

https://ordynka.com/wp-content/uploads/2023/01/29.10_sv._longin_sotnik-1-e1693560489106.jpg

Вважається, що цього дня сонячне світло має цілющу силу.

Що не можна робити 16 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів’я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю.

Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні повір’я також розповідають, що сьогодні не можна робити – вважається, що цього дня не варто починати справи, для яких потрібно напружувати зір – можна його втратити.

Що можна робити 16 жовтня

У святого Лонгіна просять вилікувати хвороби очей і повернути зір. У народі мученик також вважається охоронцем воріт між світлом і темрявою, тому йому моляться з проханням захистити дім від зла, нечисті та несправедливості.

На церковне свято 16 жовтня потрібно постаратися більше часу провести на повітрі й погрітися під сонячними променями – вважається, що вони можуть зцілити від недуг.

Також потрібно винести на сонце зимові речі.

16 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Євген, Олексій, Георгій, Леонтій, Терентій, Іван, Кузьма.

За старим стилем іменини святкують Денис, Іван, Павло, Петро.

https://www.unian.ua/lite/holidays/yake-sogodni-cerkovne-svyato-16-zhovtnya-2024-roku-golovni-zaboroni-dnya-12425487.html

Новини від МИГа mig.com.ua в Telegram та Instagram та facebook. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/migcomua та facebook та  Instagram

Related Posts

Next Post
ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ TELEGRAM-КАНАЛ

Публікації

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/migcomua