Спеціалістами Запорізького міського управління Держпродспоживслужби проведено вебінар для закладів дошкільної освіти на тему “Особливості організації харчування в закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя у літній період”.
Як повідомили на сайті держустанови, в заході взяли участь понад 60 освітян: представників Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, керівників, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників закладів дошкільної освіти тощо.
Відповідно до розпорядчого документа Запорізької міської ради, з квітня 2025 року в 24 закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя організовано діяльність з тривалістю перебування дітей до 8 годин та запроваджено освітній процес за очною формою зі змішаним режимом навчання з організацією харчування.
Зазначені заклади працюють в офлайн-форматі на повний робочий день і в літній період.
Саме влітку особливо важливо забезпечити дітей повноцінним, безпечним і збалансованим харчуванням, тому під час вебінару особлива увага була зосереджена на питаннях безпечного та якісного харчування дітей, що є одним із ключових чинників збереження і зміцнення їхнього здоров’я.
Обговорено сучасні підходи до організації харчування, в тому числі моделі та способи харчування, серед яких – кейтеринг. Це спосіб організації харчування дітей, що передбачає доставку і реалізацію вже готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування та наразі застосовується в закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя.
Окрему увагу приділили режиму (кратності) та виконанню норм харчування; дотриманню санітарно-гігієнічних вимог під час видачі їжі; веденню відповідної документації з організації харчування; організації питного режиму; профілактиці гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь тощо.