Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжуються моніторингові перевірки закладів освіти щодо забезпечення учнів гарячим харчуванням. Загалом на підконтрольній території регіону таких закладів більше 70. З початку листопану поточного року з них обстежено 29 – з проведенням необхідних лабораторних досліджень зразків питної води, страв, змивів з зовнішнього середовища тощо.
Як повідомили у Держпродспоживслужбі, при здійсненні обстежень увага акцентується щодо розроблення та впровадження системи HAСCP на харчоблоках закладів освіти, стану матеріально-технічної бази (забезпеченість в достатній кількості кухонним і столовим посудом, технологічним і холодильним обладнанням, розробним інвентарем тощо), дотримання технологічних процесів при приготуванні, розігріву та видачі готових страв, наявності супровідної документації на харчові продукти, яка засвідчує їх якість, створення належних умов для дотримання дітьми і персоналом правил особистої гігієни, забезпеченості закладів питною водою гарантованої якості та організації питного режиму, наявності запасу миючих і дезінфікуючих засобів, угод на вивезення твердих побутових відходів тощо.
Відповідальних осіб за організацію харчування в закладах освіти також поінформовано про останні зміни, внесені постановою КМУ від 4 жовтня 2024 №1145 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році» до Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» зі змінами, в частині змін додатку 9.
Питання організації безпечного та здорового освітнього середовища у закладах освіти, зокрема додержання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, знаходяться на постійному контролі.