Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповів, які крупи для приготування не обовʼязково варити, а достатньо залити водою та залишити на певний час.
Каші, для приготування яких потрібен окріп.
- Ячна каша
Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
- Пшоняна каша
Залити окропом і почекати годину для настоювання.
- Пшенична каша
Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Зачекати 30-50 хвилин для настоювання.
- Булгур
Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води [кефіру або молока]
- Гречана каша
Коричнева гречка продається вже обсмажена й висушена. Крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Краще замочувати її на ніч.
- Перлова каша
Заливати окропом або звичайною водою. Настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин, тому краще залити її звечора.
- Кускус
Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
- Вівсянка або вівсяні пластівці
Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. У окропі вистачить 20 хвилин.
- Манна каша
Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
- Кіноа
Залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює чотррьом-п’яти годинам настоювання в термосі, кажуть в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
На випадок відсутності струму електроенергії українцям радять зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі [супів, каш, пюре]. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.