Фото: Shutterstock | Цибуля захищається, тому ми не можемо її нарізати і не заплакати
Чим викликані наші сльози, коли ми намагаємося нарізати цибулю, і чому нікому не вдається стримати сліз.
Не секрет, що більшість людей у всьому світі не здатні покришити цибулю, не зронивши жодної сльози. У результаті цибулі цілком заслужено надали звання «короля драми» серед фруктів і овочів.
Як не плакати під час нарізання цибулі / Колаж УНІАН / фото ua.depositphotos.com
Дослідники пролили світло на те, чому нам не вдається стримати сліз, нарізаючи цибулю і як їй вдається змусити нас плакати, пише IFLScience.
Наука про сльози
Людський організм здатний виробляти три види сліз:
- базальні;
- емоційні;
- рефлекторні.
У випадку з цибулею, цілком логічно буде виключити емоційний тип сліз, адже навряд чи люди плачуть, бо їм шкода овоч, який вони нарізають.
Цибуля також не здатна змусити нас проливати базальні сльози, бо цей тип є основним і наші очі фактично виробляють їх постійно. За даними Клівлендської клініки, базальні сльози містять мало, слиз, воду і сіль — усе це допомагає нам боротися з інфекціями.
Таким чином відповідь проста: подрібнення цибулі змушує нас проливати рефлекторні сльози, також відомі як «сльози для промивання очей».
Дослідники зазначають, що слізні залози виробляють цей тип сліз, коли ми чистимо цибулю, щоб змити матеріал, що подразнює очі. До слова, цей же тип сліз з’являється на наших обличчях під час алергії.
Але що ж робить цибулю настільки дратівливою? До 19 століття вчені не могли пояснити, з чим це пов’язано, проте пізніше їм все ж вдалося знайти відповідь — секрет криється в «стратегії захисту з боку цибулі».
Чому цибуля змушує нас ласувати?
Цибуля, можливо, не відчуває болю, але навряд чи рада тому, що її хочуть знищити. Насправді улюблений багатьма овоч являє собою цибулину багаторічної рослини, а тому її основна мета — вижити під землею якомога довше.
За словами хіміка Еріка Блока, якщо ви живете під землею як багаторічна рослина, вам необхідно захищатися від безлічі черв’яків і тварин, що мешкають з вами по сусідству.
Рослини не здатні втекти від своїх кривдників, а тому їм доводиться використовувати інші стратегії.
У результаті рослини використовують стратегію «тотальної хімічної війни». У результаті розрізання цибулі або її поїдання цілком викликає каскад реакцій, причому всі з них починаються з вивільнення амінокислоти S-1-пропеніл-L-цистеїнсульфоксид.
Ця амінокислота вступає в реакцію з водою і ферментами, що виділяються зі зруйнованих клітин цибулі, внаслідок чого утворюється маса нових хімічних речовин, зокрема 1-пропенілсульфенова кислота. Вона, своєю чергою, перетворюється на газ під назвою пропанетіал-S-оксид — саме він і змушує нас плакати щоразу, коли ми нарізаємо цибулю.
Річ у тім, що газ реагує з водою з утворенням сірчаної кислоти. При цьому наші базальні сльози містять велику кількість кислоти, а тому наша рогівка негайно реагує на подразник, викликаючи в нас рефлекторні сльози.
Як нарізати цибулю і не плакати
На щастя, за словами Блока, науці відомий спосіб, який допоможе нам накришити цибулю, не зронивши жодної сльози. Молекула, що викликає у нас сльози, дуже маленька і розчинна у воді, а тому їй дуже легко перейти в газову стадію.
У результаті вчені радять або охолодити цибулю перед тим, як нарізати її, що знизить летючість, або використати кухонну витяжку, щоб позбутися парів. Ще одним дієвим способом стане нарізування під водою.
Водночас учені зазначають, що більшість народних методів нарізання цибулі без сліз неефективні. Водночас у 2002 році японські вчені виявили в цибулі речовину, яку вони назвали синтазою сльозогінного фактора.
У результаті вчені вважають, що в майбутньому ми можемо розробити овоч, який не викликатиме в нас сльозотечі, але при цьому звичний смак цибулі збережеться.
focus.ua/uk/technologies/636474-korol-drami-chomu-mi-zavzhdi-plachemo-koli-narizayemo-cibulyu-i-yak-strimati-slozi