З метою недопущення обігу небезпечних харчових продуктів та кормів, фахівці державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи здійснюють на ринках державний контроль за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі на ринку м’ясом, м’ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження.
Як повідомила Держпродспожвслужба в Запорізькій області, минулого року спеціалістами державних лабораторій на агропродовольчих ринках Запорізької територіальної громади проведено майже 427 тис. експертиз.
Загалом, за результатами досліджень, не допущено до реалізації майже 10 тон підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження.
Зокрема, в ході проведених досліджень продуктів забою, виявлено понад 2,6 тис. випадків їх невідповідності вимогам щодо якості та безпечності. Уражені частини органів тварин, загальною вагою 5,3 т, недопущені в обіг і знешкоджені.
Окрім того, за результатами ветеринарно–санітарної експертизи не допущено до реалізації:
– молокопродуктів – 0,72 т – з причин відсутності ветеринарних документів, механічного забруднення, фальсифікації (водою, содою, крохмалем, а сметани кисломолочним сиром), недоброякісних органолептичних показників (колір, смак, запах), підвищеної кислотності, низької густини, низького вмісту жиру молока, торгівлі молоком в брудному та не дозволеному посуді, з землі;
– риби і рибопродуктів – 0,061 т – з причин невідповідності органолептичним показникам, 0,003;
– рослинних продуктів – 3,734 т – з причин підвищеного вмісту нітратів, ураження морозом, гниллю, пліснявою, домашнього виготовлення, пошкодження фруктів личинками комах.
– яєць курячих – 0,05 т – з причин відсутності документів, які б підтвердили походження, якість та безпеку, супровідних ветеринарних документів, брудної шкаралупи, невідповідності органолептичним показникам, порушень умов маркування.
ВАЖЛИВО! Звертаємо увагу споживачів: якщо у вас є сумнів щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринках, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність.
У жодному разі не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для здоров’я людини.
Фото авторки