Він чудово втамовує спрагу, освіжає, багато хто любить специфічний смак чайного гриба (комбучі).
Але далеко не всім можна пити цей цікавий напій, який виходить методом ферментації чаю, цукру, дріжджів та спеціальних бактерій.
Кому він може зашкодити?
– Чайний гриб не рекомендується пити дітям молодше п’яти років, вагітним і жінкам, що годують, людям старше 65 років, – розповіла нутриціолог Марія Клетаніна.
Також доведеться відмовитися від чайного гриба тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, гастрит, виразку.
У деяких видах комбучі міститься багато додаткового цукру. Тому важливо враховувати, що вона, швидше за все, дорівнює солодкому десерту, і треба бути акуратнішим, щоб не перевищити денну норму цукру.
Це для здорових людей, але є люди з розладами вуглеводного обміну.
Найвідоміше захворювання такого роду – діабет другого типу.
Таким людям слід ретельно вибирати напої, дивитися на вміст цукру в ньому.
Часте вживання комбучі не рекомендується людям із порушеннями вуглеводного обміну.
Чайний гриб – це продукт бродіння, як квас, пиво та інші напої з невеликим вмістом алкоголю.
– Варто враховувати наявність етилового спирту у складі напою із чайного гриба, – зазначає Клетаніна. – Зазвичай людина не відчуває ефекту, проте певний негативний вплив на організм все-таки виявляється, і вживати його безпосередньо перед поїздкою, особливо у великих кількостях, – теж небажано.
Крім того, чайний гриб не поєднується з прийомом деяких антибіотиків, анальгетиків та жарознижувальних препаратів. Потрібно консультуватися зі своїм лікарем.
Комбуча має підвищену кислотність, тому вона може впливати на зубну емаль.
Якщо у вас чутливі зуби, потрібно пити чайний гриб з обережністю, полоскати рот водою або чистити зуби після напою.