Заморожені продукти давно уже стали невід’ємною частиною асортименту не тільки великих супермаркетів, але й маленьких магазинів. В замороженому вигляді продається м’ясо, риба, морепродукти, напівфабрикати, овочі, фрукти тощо. Фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області нагадали запоріжцям законодавчі вимоги для маркування таких товарів.
На маркуванні заморожених продуктів обов’язково має бути вказана інформація, що передбачена статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Тобто, якщо харчовий продукт вкритий крижаною глазур’ю (для заморожених продуктів) кінцевому споживачу надається інформація про загальну кількість харчового продукту (з урахуванням кількості глазурі) та кількість або відсотковий вміст крижаної глазурі у такому харчовому продукті.
Крім того, відповідно до Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, маркування швидкозаморожених харчових продуктів має містити зазначену нижче інформацію:
* назву харчових продуктів повинна включати слово «швидкозаморожений»;
* період зберігання швидкозаморожених харчових продуктів кінцевим споживачем або закладом громадського харчування;
* температуру зберігання та/або тип необхідного обладнання для зберігання;
* позначення, що ідентифікує партію, до якої належать швидкозаморожені харчові продукти;
* надпис «Не заморожувати повторно після розморожування».
Нагадаємо, що шрифт маркування на етикетці харчового продукту має бути чітким, розбірливим і контрастним. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм. Якщо площа упаковки менша за 80 кв. см, то висота малих літер повинна бути не меншою від 0,9 мм. Окремо (кольором, шрифтом, стилем) має бути виділена інформація про алергени, які містяться у складі харчового продукту.
Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки в спеціально відведених для цього місцях та уважно читайте інформацію на етикетці. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!
Для отримання консультацій з вказаного питання звертайтесь до управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за тел. (061)239-73-19.